Differences in yield parameters of emmer in comparison with old and new varieties of bread wheat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002045" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002045 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/12:54588
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.5897/AJAR10.644" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5897/AJAR10.644</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5897/AJAR10.644" target="_blank" >10.5897/AJAR10.644</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Differences in yield parameters of emmer in comparison with old and new varieties of bread wheat
Popis výsledku v původním jazyce
Yield parameters of the set emmer genotypes were evaluated in three-year (2007, 2008 and 2010) trials carried out in two different localities. Results of the research were compared to characteristics of 4 old and 2 top modern bread wheat cultivars. The emmer wheat varieties were resistant to usual wheat diseases. They formed their yield by a quantity of productive tillers (2.5), whereas the varieties of bread wheat had less productive tillers (1.5) per plant. The worse distribution of assimilates in theemmer wheat plants provoked a lower harvest index (0.33) there. Grain yield of the emmer wheat reached 58% of the yield level of control bread wheat varieties. High crude protein content in grain (17.91%) was an advantage of the emmer wheat varieties; the control bread wheat varieties reached 13.73%. Adaptability to the land and climatic environmental conditions was another positive characteristic of the emmer wheat landraces.
Název v anglickém jazyce
Differences in yield parameters of emmer in comparison with old and new varieties of bread wheat
Popis výsledku anglicky
Yield parameters of the set emmer genotypes were evaluated in three-year (2007, 2008 and 2010) trials carried out in two different localities. Results of the research were compared to characteristics of 4 old and 2 top modern bread wheat cultivars. The emmer wheat varieties were resistant to usual wheat diseases. They formed their yield by a quantity of productive tillers (2.5), whereas the varieties of bread wheat had less productive tillers (1.5) per plant. The worse distribution of assimilates in theemmer wheat plants provoked a lower harvest index (0.33) there. Grain yield of the emmer wheat reached 58% of the yield level of control bread wheat varieties. High crude protein content in grain (17.91%) was an advantage of the emmer wheat varieties; the control bread wheat varieties reached 13.73%. Adaptability to the land and climatic environmental conditions was another positive characteristic of the emmer wheat landraces.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
African Journal of Agricultural Research
ISSN
1991-637X
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
NG - Nigérijská federativní republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
986-992
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—