Evaluation of emmer wheat genetic resources aimed at dietary food production
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001313" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001313 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of emmer wheat genetic resources aimed at dietary food production
Popis výsledku v původním jazyce
With the aim to select varieties or landraces for their possible further use we, tested the set of 8 emmer wheat genetic resources. There were tested the main grain components, bread making characteristics and contents of health supporting chemical substances such as total dietary fibre content, content of total polyphenols plus catechin and ferulic acid contents, vitamins of the B group and E plus total content of carotenoids. Tests of bread making quality confirmed that emmer wheat grain is much moresuitable for other purposes than for bread preparation. The results indicate the possibilities to select emmer wheat genotypes differing in grain composition and containing compounds with positive effects on human health. Among the tested emmer wheat accessions the Rudico variety had a complex of positive characteristics such as content of total dietary fibre, total polyphenol content with prevailing catechin and the highest amount of B group vitamins such as B1, B2, niacin, pantothenic
Název v anglickém jazyce
Evaluation of emmer wheat genetic resources aimed at dietary food production
Popis výsledku anglicky
With the aim to select varieties or landraces for their possible further use we, tested the set of 8 emmer wheat genetic resources. There were tested the main grain components, bread making characteristics and contents of health supporting chemical substances such as total dietary fibre content, content of total polyphenols plus catechin and ferulic acid contents, vitamins of the B group and E plus total content of carotenoids. Tests of bread making quality confirmed that emmer wheat grain is much moresuitable for other purposes than for bread preparation. The results indicate the possibilities to select emmer wheat genotypes differing in grain composition and containing compounds with positive effects on human health. Among the tested emmer wheat accessions the Rudico variety had a complex of positive characteristics such as content of total dietary fibre, total polyphenol content with prevailing catechin and the highest amount of B group vitamins such as B1, B2, niacin, pantothenic
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Life Sciences
ISSN
1934-7391
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
IN - Indická republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
206-211
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—