Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lze využít metabolomické profilování pro autenticitu geneticky modifikované sóji?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00002982" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00002982 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/14:43898270

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Lze využít metabolomické profilování pro autenticitu geneticky modifikované sóji?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro autentikaci GM nebo konvenční potraviny je možno využít i tzv. metabolomického přístupu, kdy se k hodnocení autenticity potravin využívá charakteristické- ho profilu (?fingerprintu?) nízkomolekulárních složek dané komodity.V případě rozlišení GM se dá předpokládat, že určitá genetická modifikace má vliv na změnu metabolomu dané plodiny. Analýza metabolomu, resp. získání výše uvedeného charakteristického profilu však představuje nesnadný úkol, kterého lze úspěšně dosáhnout pouze za pomoci moderních analytických technik. Jako jedna z nejvhodnějších technik pro tyto účely se jeví použití ionizační techniky přímé analýzy v reálném čase ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (DART-MS, Direct Analysis in Real Time-Mass Spectrometry). Tato technika se již osvědčila jako velmi vhodný a účinný nástroj pro hodnocení autenticity a detekci falšování v několika předchozích studiích zabývajících se např. hodnocením kvality olivových olejů, odlišením různých druhů živočišných tuk

  • Název v anglickém jazyce

    Can Metabolomic Profiling Be Used for Authenticity of Genetically Modified Soya?

  • Popis výsledku anglicky

    For authentication GM or conventional foods is also possible to use so-called metabolomic approach of the evaluation of food authenticity utilizes the characteristic profile ("fingerprint"), low molecular weight components of the commodity. In the case of GM resolution, it is expected that some genetic modification leads to a change of the metabolome for a given crop. Metabolome analysis, respectively obtaining the above characteristic profile, is a difficult task, which can be successfully achieved only with the help of modern analytical techniques. As one of the most suitable techniques for this purpose appears ionization techniques using direct analysis in real time in conjunction with high resolution mass spectrometry (DART-MS Direct Analysis in Real Time-Mass Spectrometry). The technology has already proven to be very useful and effective tool for evaluating the authenticity and the detection of adulteration in several previous studies that deal with, for example, evaluation of th

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101B267" target="_blank" >QI101B267: Vývoj a aplikace nových efektivních postupů pro kontrolu kvality produktů zemědělské v řetězci prvovýroba a posouzení bezpečnosti potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    108

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    875-881

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus