Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravin živočišného původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898276" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898276 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2014.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2014.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravin živočišného původu
Popis výsledku v původním jazyce
Autenticita a původ potravin jsou významnými kvalitativními parametry, na něž je v poslední době kladen velký důraz. Kontrolní orgány a spotřebitelé požadují stále více informace o potravinách, které jsou distribuovány na trh. Vedle odhalovaní falšovánípotravin podvodnými výrobci za účelem ekonomického zisku (např. příměsí levnější složky) je u mnoha skupin potravin nutné kontrolovat také jejich geografický nebo druhový původ, který často rozhoduje o kvalitě a/nebo ceně produktu. Jako velmi perspektivní se v této oblasti analýzy potravin jeví aplikace metabolomického přístupu, kdy se k hodnocení autenticity a původu potravin využívá charakteristického profilu ("fingerprintu"), jehož cílem je globální analýza nízkomolekulárních sloučenin (obvykle do 1500 Da). V této studii byl využit inovativní postup s využitím iontového zdroje pro přímou analýzu v reálném čase DART (Direct Analysis in Real Time), ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem s analyzátorem typu orbitrap,
Název v anglickém jazyce
A new strategy for evaluating the quality and authenticity of food of animal origin
Popis výsledku anglicky
Authenticity and origin of food are important qualitative parameters, which has recently placed great emphasis. Control authorities and consumers are demanding more information about food that is distributed on the market. In addition to detecting fraudulent adulteration of food manufacturers for the purpose of economic gain (eg. Admixture of cheaper ingredients) is in many food groups must also check their geographical or generic origin, which often determines the quality and / or price of the product.A very promising in this area of food analysis appear the application of metabolomics approach where the evaluation of the authenticity and origin of food using a characteristic profile ("fingerprint"), whose aim is the global analysis of low molecularweight compounds (typically up to 1500 Da). In this study, the use of an innovative approach by using a direct analysis in real time (DART) ion source, in conjunction with mass spectrometry HRMS type Orbitrap analyzer for rapid profiling
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B306" target="_blank" >QI91B306: Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů živočišného původu v řetězci prvovýroba - spotřebitel</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-86909-09-7
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
64-69
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—