Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravin živočišného původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898276" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898276 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2014.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2014.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravin živočišného původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Autenticita a původ potravin jsou významnými kvalitativními parametry, na něž je v poslední době kladen velký důraz. Kontrolní orgány a spotřebitelé požadují stále více informace o potravinách, které jsou distribuovány na trh. Vedle odhalovaní falšovánípotravin podvodnými výrobci za účelem ekonomického zisku (např. příměsí levnější složky) je u mnoha skupin potravin nutné kontrolovat také jejich geografický nebo druhový původ, který často rozhoduje o kvalitě a/nebo ceně produktu. Jako velmi perspektivní se v této oblasti analýzy potravin jeví aplikace metabolomického přístupu, kdy se k hodnocení autenticity a původu potravin využívá charakteristického profilu ("fingerprintu"), jehož cílem je globální analýza nízkomolekulárních sloučenin (obvykle do 1500 Da). V této studii byl využit inovativní postup s využitím iontového zdroje pro přímou analýzu v reálném čase DART (Direct Analysis in Real Time), ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem s analyzátorem typu orbitrap,

  • Název v anglickém jazyce

    A new strategy for evaluating the quality and authenticity of food of animal origin

  • Popis výsledku anglicky

    Authenticity and origin of food are important qualitative parameters, which has recently placed great emphasis. Control authorities and consumers are demanding more information about food that is distributed on the market. In addition to detecting fraudulent adulteration of food manufacturers for the purpose of economic gain (eg. Admixture of cheaper ingredients) is in many food groups must also check their geographical or generic origin, which often determines the quality and / or price of the product.A very promising in this area of food analysis appear the application of metabolomics approach where the evaluation of the authenticity and origin of food using a characteristic profile ("fingerprint"), whose aim is the global analysis of low molecularweight compounds (typically up to 1500 Da). In this study, the use of an innovative approach by using a direct analysis in real time (DART) ion source, in conjunction with mass spectrometry HRMS type Orbitrap analyzer for rapid profiling

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B306" target="_blank" >QI91B306: Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů živočišného původu v řetězci prvovýroba - spotřebitel</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-86909-09-7

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    64-69

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku