Volatile compounds in food authenticity and traceability testing
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892693" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892693 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Volatile compounds in food authenticity and traceability testing
Popis výsledku v původním jazyce
In recent decades, issues related to authenticity as well as product tracing have become of enormous importance for diverse stakeholder groups, not only for companies and scientific professionals but also for consumers. Measurement of food volatile fingerprints in a nonselective way together with profiling approach, as introduced in this chapter, represent, undoubtedly, one of the challenging options to obtain the information on samples composition. In addition to these applications, control of volatiles fingerprints/profiles may enable industry monitoring or technological steps, thus keeping standardized quality of their products. In this chapter, following topics are discussed in details: (i) food authenticity, fraud, and traceability; (ii) testing of food authenticity using fingerprinting and profiling techniques; (iii) chemometrics in data analysis; (iv) case studies (beer, wine, spirits, coffee, honey, olive oil, cheese).
Název v anglickém jazyce
Volatile compounds in food authenticity and traceability testing
Popis výsledku anglicky
In recent decades, issues related to authenticity as well as product tracing have become of enormous importance for diverse stakeholder groups, not only for companies and scientific professionals but also for consumers. Measurement of food volatile fingerprints in a nonselective way together with profiling approach, as introduced in this chapter, represent, undoubtedly, one of the challenging options to obtain the information on samples composition. In addition to these applications, control of volatiles fingerprints/profiles may enable industry monitoring or technological steps, thus keeping standardized quality of their products. In this chapter, following topics are discussed in details: (i) food authenticity, fraud, and traceability; (ii) testing of food authenticity using fingerprinting and profiling techniques; (iii) chemometrics in data analysis; (iv) case studies (beer, wine, spirits, coffee, honey, olive oil, cheese).
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH72144" target="_blank" >QH72144: Podpora zdravého chovu včel a kvalitní produkce s využitím přírodních látek s antimikrobiálním a probiotickým účinkem.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Food Flavors: Chemical, Sensory and Technological Properties
ISBN
978-1-4398-1492-5
Počet stran výsledku
57
Strana od-do
355-411
Počet stran knihy
504
Název nakladatele
CRC Press
Místo vydání
Boca Raton
Kód UT WoS kapitoly
—