Inhibice PCR a její detekce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003066" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003066 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Inhibice PCR a její detekce
Popis výsledku v původním jazyce
Polymerázová řetězová reakce, známá pod anglickou zkratkou PCR, se od svého objevu v 80. letech minulého století stala jednou ze základních metod detekce a kvantifikace nukleových kyselin. Díky vysoké rychlosti, citlivosti a specificitě se používá v mnoha aplikacích v oblasti molekulární biologie, přírodních věd, zemědělství i medicíny. Do reakční směsi se ale mohou ze vzorku nebo v průběhu jeho zpracování dostat látky, které mohou PCR reakci inhibovat nebo stimulovat. Výsledkem je pak nadhodnocení, resp. podhodnocení obsahu DNA ve vzorku. Inhibici PCR reakce lze rozpoznat pomocí určení efektivity reakce, spočívající v analýze sériových ředění vzorku. Rychlejší a elegantnější způsob spočívá v použití interní kontroly, což je nejčastěji exogenní DNA, která je koamplifikována spolu se vzorkem.
Název v anglickém jazyce
Inhibition of PCR and its detection
Popis výsledku anglicky
Since its discovery in the 1980?, the polymerase chain reaction (PCR) has become one of the main methods for detection and quantification of nucleic acids. Because of its speed, sensitivity and specificity, PCR is used in many applications in molecular biology, life sciences, agriculture and medicine. However, many substances may get into in the reaction mixture from the sample or during the sample processing that can inhibit or enhance the PCR reaction. As a result, the DNA content in the sample is under- or overestimated, respectively. It is possible to indentify the inhibition by evaluating the eÇciency of the PCR reaction by analysing serial dilutions of the sample. More elegant and faster method consists in using an internal control which is a usually exogenous DNA coamplified with the target DNA.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B267" target="_blank" >QI101B267: Vývoj a aplikace nových efektivních postupů pro kontrolu kvality produktů zemědělské v řetězci prvovýroba a posouzení bezpečnosti potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bioprospect
ISSN
1210-1737
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
95-98
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—