Studium biologicky aktivních látek v semenech a letorostech révy vinné a možnosti získávání oleje ze semen
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003141" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003141 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/14:66354 RIV/62156489:43510/14:00230112 RIV/00027031:_____/14:#0000511
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium biologicky aktivních látek v semenech a letorostech révy vinné a možnosti získávání oleje ze semen
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá souhrnem poznatků o biologicky aktivních látkách obsažených v semenech révy vinné a v oleji získaném jejich lisováním, které byly získány v období 2009?2014. Soubor získaných údajů je využitelný pro postupné zavádění technologií k získávání vinného oleje ze semen révy, využívaného ve farmacii, kosmetice, gastronomii a dalších oblastech. Jednotlivé části práce popisují hlavní vlastnosti semen podle odrůd a uvádějí výsledky analýz nejvýznamnějších skupin biologicky aktivních látek (polyfenolů, vitamínů, mastných kyselin) u semen celkem 34 odrůd révy vinné pěstovaných v ČR. Část práce je věnovaná také biologicky aktivním látkám v letorostech révy vinné. Pro všechny technologie získávání semen z matolin je nejvýznamnější operací separace. Práce se proto zabývá také principy separace a možným řešením stacionárních i mobilních separačních zařízení. Popisuje současně prototyp vibračního separátoru semen a jeho experimentální ověření. Získané výsledky umožnily zpracovat variant
Název v anglickém jazyce
The study of biologically active compounds in grapevine seeds and annual shoots and possibilities obtaining oil from the seeds
Popis výsledku anglicky
The thesis deals with the research data summary of biologically aktive substances contained in the vine seeds and the pressed oil. The data were obtained in the period of 2009?2014. File data obtained is to be used for the gradual vine seeds oil pressingtechnology introduction with the main focus on pharmacy, cosmetics, gastronomy and other related areas. Individual chapters describe the main characteristics of seeds per variety and show the analyzes the major categories results of biologically activesubstances (polyphenols, vitamins, fatty acids). Seeds of 34 varieties of grapes grown in the country were researched. Another section of the work deals with biologically aktive substances in young vine wood. The separation is the most significant procedure out of all grape marc seeds extracting technologies. Thus the work is also focused on the seed separation principles and outlines both stationary and mobile separation devices. The thesis also describes the current seeds vibrátory sep
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-7509-165-9
Počet stran knihy
93
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Kód UT WoS knihy
—