Lisování oleje z vinných jader
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002822" target="_blank" >RIV/00027006:_____/13:00002822 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/13:62021 RIV/00027031:_____/13:#0000345
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lisování oleje z vinných jader
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem metodiky je případným zájemcům o produkci vinného oleje poskytnout praktický náhled a technologické postupy, které musí být uplatněny tak, aby při produkci vinného oleje byl zachován maximální obsah biologicky aktivních látek. Vinná jádra, jež jsounedílnou součástí matolin po lisování vinných hroznů při výrobě vína, jsou zdrojem velmi cenných biologicky aktivních látek, vhodných mimo jiné pro lidskou spotřebu a výživu hospodářských zvířat. V české republice není v současné době lisování vinných jader za účelem produkce oleje příliš rozšířenou podnikatelskou aktivitou i z důvodu poměrně vysokých nákladů na jeho produkci a relativně nízkou výtěžnost. Metodika proto přináší podrobné informace o potenciální výtěžnosti olejů z vybraných odrůd révy vinné tak, aby si případný producent na základě jím disponovaným množstvím hroznů, matolin nebo již vyseparovaných jader mohl předem ověřit efektivitu svého podnikatelského záměru.
Název v anglickém jazyce
Pressing of grage seed oil
Popis výsledku anglicky
The methodology is intended for grape seed oil producers. It purveys some practical ways and technological procedures of grape seed oil pressing with respect to preservation of maximal content of biological active substances. Grape seeds are an integralpart of grape pomace after grape pressing and are source of valuable biologically active substances used for human and animal nutrition. Currently, in the Czech Republic pressing of grape seed oil is not a widely spread entrepreneurial activity due to high costs for its production and relatively low yield. The methodology introduces some detailed information on oil yield potential in relation with different cultivars of grape. The aim of the methodology is focused on information leading to verificationof business plan potential based on knowledge of grape amount, grape pomace amount or separated grape seeds amount.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-86884-77-6
Číslo předpisu
5/2013
Technické parametry
Osvědčení pod č.j. 5/2013 u uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny. Metodika je určena vinařským subjektům, zabývajících se možnostmi lisování oleje ze semen révy vinné. Vmetodice je popsána výlisnost oleje při lisování za studena u různých odrůd révy vinné a technologické možnosti jeho produkce.
Ekonomické parametry
Metodika přináší nové informace možného využití vinných jader pro výrobu vinného oleje. Metodika je zaměřena zejména na větší vinařské subjekty, tzn. na cca 200 pěstitelů s výměrou nad 5 ha vinic s průměrnou výměrou 37 ha. U každého z pěstitelů lze získat po separaci a sušení cca 5 tun suchých jader určených na výrobu vinného oleje. Výlisnost olejů je dána odrůdovou odlišností. Při úvaze 5% výlisnosti by mohl jeden velký pěstitel vylisovat 250 litrů oleje a dosáhnout výnosu po odpočtu potřebných nákladůcca 150 tis. Kč / rok. Při zavedení metodiky do praxe alespoň u deseti procent z těchto podniků, lze výnos metodického postupu vyčíslit na hodnotu cca 1,5 mil. Kč ročně.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství České republiky, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů