Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Degradace pesticidů pro nízkoreziduální a bezreziduální produkci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003319" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003319 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Degradace pesticidů pro nízkoreziduální a bezreziduální produkci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro vyjádření rychlosti degradace účinné látky pesticidu v ovoci a zelenině byla použita kinetická rovnice 1. řádu. Pro testované účinné látky pesticidů tak byla kvantifikována závislost mezi množstvím účinné látky pesticidu v produktu a počtem dnů od aplikace. V práci je pospána metodika jak pomocí takto stanovených matematických modelů určovat tzv. akční ochranné lhůty pesticidů v systému nízkoreziduální a bezreziduální produkce ovoce a zeleniny. Podle rychlosti degradace pesticidu v konkrétní komoditě lze vybírat vhodné pesticidy, které splňují stanovené požadavky nízkoreziduální produkce. Model byl ověřen na případových studiích.

  • Název v anglickém jazyce

    Degradation of pesticides for low residual and without residual production

  • Popis výsledku anglicky

    To express the dissipation rate of pesticide active ingredient in fruit or vegetable first-order kinetic equation was used. For all tested pesticide active ingredients the relation between amount of active compound in product and number of days after application was quantified. The present study describes the methodology indicating how to specify action pre-harvest intervals for zero residue and low residue fruit and vegetable production based on dissipation models that have been previously set. According to dissipation rate of pesticide active ingredient in a specific commodity it is possible to choose appropriate pesticides meeting requirements of low residue production. The model was tested on case studies.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TD020220" target="_blank" >TD020220: Omezení rizik spojených s používáním pesticidů založené na analýze ekonomiky vybraných komodit a hodnocení vlivu pesticidů na životní prostředí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    22-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus