Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce pěti virů česneku kuchyňského metodou SYBR Green real- time PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004058" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004058 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-236-3.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-236-3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce pěti virů česneku kuchyňského metodou SYBR Green real- time PCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem metodiky je postup pro detekci pěti virů u česneku kuchyňského, pomocí analýzy real- time PCR laboratořemi v praxi. Tato metoda umožní identifikovat pět zástupců virů u česneku a to: Onion yellow dwarf virus (OYDV), Leek yellow stripe virus (LYSV), Garlic common latent virus (GCLV), Shallot latent virus (SLV) a Garlic mite-borne filamentous virus (GMbFV) na základě detekce sekvencí genu pro plášťový protein metodou SYBR Green real-time PCR. Tato metoda se osvědčila jako vhodný nástroj pro detekci vysoce variabilních patogenů jako jsou viry česneku. Metodika nově přináší postup detekce těchto virů.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of five garlic viruses

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the assay is detection of five viruses in garlic using real- time PCR analysis. . This assay allows to identify five of the viruses in the varieties of garlic - Onion yellow dwarf virus (OYDV), Leek yellow stripe virus (LYSV), Garlic common latent virus (GCLV), Shallot latent virus (SLV) and Garlic mite-borne filamentous virus (GMbFV) based on the detection of gene sequences for the coat protein by SYBR Green real-time PCR. This method was shown in our work to be a suitable tool for the detection of highly variable pathogens, such as garlic viruses. The method brings a new procedure for detection of these viruses.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210158" target="_blank" >QJ1210158: Bezpečná a kvalitní zelenina r. Allium se zaměřením na česnek z domácích zdrojů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN 978-80-7427-236-3

  • Číslo předpisu

    19738/2017

  • Technické parametry

    Osvědčení pod č.j. (19738/2017) o uznání certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit dne 30.3.2017. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 4/2017 ze dne 16.12.2016 uzavřená mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a Ing. Janem Kozákem, Poběžovice 31, 534 01 Holice, IČ: 14513421, DIČ: CZ531230237 zastoupený Ing. Janem Kozákem (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Katarína Mitrová, tel. 233022330, e-mail: mitrova@vurv.cz ISBN 978-80-7427-236-3

  • Ekonomické parametry

    Pro zavedení metodiky do praxe je třeba počítat s náklady na verifikaci metody na daném pracovišti. Je třeba do analýz zahrnout 5 standardních vzorků (standardů). Náklady na izolaci RNA 100 vzorků 10 000 Kč, náklady na pořízení specifických primerů 2 700 Kč, Standardy a primery jsou materiály, které se na verifikaci nezužitkují všechny a mohou být použity v následných analýzách. Jejich množství závisí na nutnosti opakování některých analýz při zavádění metody. Další přínosy jsou dány možností kontroly ozdravení sadby a šlechtitelských materiálů česneku, protože viry způsobují ekonomické ztráty. Při výnosu česneku 6-7 t/ha a ceně 100-190 Kč za 1kg česneku se úspory mohou pohybovat v řádu několika desítek tisíc korun.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 110 00 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů