Vliv otužování rostlin na změny jejich termických vlastností při kryoprezervaci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004181" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004181 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv otužování rostlin na změny jejich termických vlastností při kryoprezervaci
Popis výsledku v původním jazyce
Termické vlastnosti rostlinných pletiv mají významný vliv pro jejich úspěšnou kryoprezervaci. Tyto termické charakteristiky mohou být ovlivněny jednat genotypem rostliny, použitými kryoprotektivními roztoky a rovněž způsobem předkultivace explantátů. V této práci byl prokázán významný vliv otužování explantátů před jejich kryoprezervaci na jejich odolnost vůči dehydrataci, ke které dochází v průběhu kryoprezervace. Bylo zjištěno, že samotné působení nízké teploty vede k významnému nárůstu odolnosti explantátů topolu šedého vůči dehydrataci. Navíc byl prokázán i pozitivní synergický efekt působení nízké teploty společně s osmotickým působení 0,7M roztoku sacharosy na odolnost explantátů vůči dehydrataci, která byla významně vyšší než při pouhém působení nízké teploty. Termická analýza umožnila kontrolu celého procesu dehydratace včetně dosažení optimální hydratace explantátů před jejich kryoprezervaci.
Název v anglickém jazyce
Effect of explant ecclimation on changes in their thermal properties for cryopreservation
Popis výsledku anglicky
Changes in the thermal characteristics of plant tissues are critical for their successful cryopreservation. These thermal characteristics can be influenced by genotype of plant, the osmotically active solutions used and preculture conditions of explants. In this work, a significant effect of explant acclimation before their cryopreservation was demonstrated on their resistance to dehydration, which occurs during cryopreservation. It was found that low temperature treatment results in a significant increase in the resistance of poplar explants to dehydration. In addition, the positive effect of low temperature treatment, together with the osmotic influence of 0.7M sucrose on explant resistance to dehydration was demonstrated. Thermal analysis allowed control of the whole dehydration process, including optimal hydration level of explants before cryopreservation.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Tvorba nových systémů biotechnologických opatření pro zachování a rozvoj biodiverzity zemědělských plodin a lesních dřevin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů