Využití termické analýzy pro optimalizaci metod kryoprezervace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003948" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003948 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití termické analýzy pro optimalizaci metod kryoprezervace
Popis výsledku v původním jazyce
Přežití ultranízkých teplot živými organismy není většinou přirozené, a proto musí být ošetřeny takovým způsobem, aby se omezila krystalizace vody jak při chlazení, tak při jejich ohřevu. Termická analýza umožňuje měřit termické procesy v živých organismech, ke kterým dochází při změně teploty v průběhu jejich kryoprezervace. Cílem této práce bylo optimalizovat postup kryoprezervace u révy vinné s využitím termické analýzy.
Název v anglickém jazyce
Thermal Characteristics of Some Cryoprotectant Solutions
Popis výsledku anglicky
This study demonstrated the possibility of using thermal analysis for cryopreservation proceduře verification and helped to clarify the changes occurring in the plant materiál during progressive dehydration and subsequent exposure to liquid nitrogen. The progress of individual steps of cryoprotocol and their influence on the thermal characteristics and explants regeneration was studied in three varieties of grapevines with different resistance to dehydration. The dehydration resistance was the limiting factor in the use of cryopreservation methods. Slow and gradual dehydration can be ušed even for cryopreservation of varieties sensitive to dehydration.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
38. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář
ISBN
978-80-7395-986-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
121-124
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pozlovice u Luhačovic
Datum konání akce
1. 1. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—