Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití termické analýzy pro optimalizaci metod kryoprezervace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003948" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003948 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití termické analýzy pro optimalizaci metod kryoprezervace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přežití ultranízkých teplot živými organismy není většinou přirozené, a proto musí být ošetřeny takovým způsobem, aby se omezila krystalizace vody jak při chlazení, tak při jejich ohřevu. Termická analýza umožňuje měřit termické procesy v živých organismech, ke kterým dochází při změně teploty v průběhu jejich kryoprezervace. Cílem této práce bylo optimalizovat postup kryoprezervace u révy vinné s využitím termické analýzy.

  • Název v anglickém jazyce

    Thermal Characteristics of Some Cryoprotectant Solutions

  • Popis výsledku anglicky

    This study demonstrated the possibility of using thermal analysis for cryopreservation proceduře verification and helped to clarify the changes occurring in the plant materiál during progressive dehydration and subsequent exposure to liquid nitrogen. The progress of individual steps of cryoprotocol and their influence on the thermal characteristics and explants regeneration was studied in three varieties of grapevines with different resistance to dehydration. The dehydration resistance was the limiting factor in the use of cryopreservation methods. Slow and gradual dehydration can be ušed even for cryopreservation of varieties sensitive to dehydration.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    38. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář

  • ISBN

    978-80-7395-986-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    121-124

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pozlovice u Luhačovic

  • Datum konání akce

    1. 1. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku