Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Citlivost vybraných odrůd révy vinné na kryoprezervaci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003187" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003187 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Citlivost vybraných odrůd révy vinné na kryoprezervaci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo otestovat citlivost vybraných odrůd révy vinné vůči kryoprezervaci. Bylo zjištěno, že odolnost explantátů vůči kryoprezervaci souvisela s jejich odolností vůči dehydrataci. Odrůda Blussard modrý byla nejvíce odolná odrůda vůči dehydrataci (95 %) i vůči kryoprezervaci (55 %) a naopak nejvíce citlivá odrůda Kerner vůči dehydrataci (60 %) byla rovněž nejméně odolná vůči kryoprezervaci (20 %). Otužení explantátů vůči dehydrataci bylo spojeno s akumulací osmoticky aktivních látek, kterése projevilo poklesem teploty tání, resp. rovnovážného mrznutí. K nejvyššímu poklesu teploty tání došlo u odrůdy Blussard modrý, tedy u odrůdy nejvíce odolné vůči dehydrataci i kryoprezervaci. Bylo zjištěno, že testovaná metoda kryoprezervace je použitelná pro odrůdy révy vinné s různou odolností vůči dehydrataci.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensitivity of selected grapevines varieties to cryopreservation

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was evaluation of selected varieties of grapevines sensitivity to cryopreservation. Tolerance of the grapevine explants correlated with their tolerance to dehydration. The variety "Blussard modrý" was the most tolerant to both, dehydration (95%) and cryopreservation (55%), while the most dehydration sensitive variety (60%) "Kerner" was also the most sensitive to cryopreservation (20%). Acclimation of the explants to dehydration was associated with accumulation of osmotically activesubstances that resulted in a decrease in melting point temperature, or equilibrium freezing point temperature. The highest decrease in melting point temperature occurred in the variety "Blussard modrý", that was the variety the most resistant to both,dehydration and cryopreservation. The method tested is applicable to cryopreservation of a wide range of varieties with different resistance to dehydration.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LD12041" target="_blank" >LD12041: Vliv osmotického stresu a termických vlastností vinné révy na její kryoprezervaci</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    18-21

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus