Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Thermal analysis of grapevine shoot tips during dehydration and vitrification

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003317" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003317 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Thermal analysis of grapevine shoot tips during dehydration and vitrification

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The wider use of cryopreservation methods for conservation of plant genetic resources is limited by a sensitivity of different genotypes to specific procedures. Thermal analysis can improve routine use of these methods, by means of determination of melting point and proportion of freezable water after dehydration at each step of the cryoprotocol. Changes in these characteristics during explants dehydration were compared with changes in their viability in three grapevine varieties ('Blussard modry', 'Portugal modry' and 'Kerner'). The highest sensitivity to dehydration was found in the variety 'Kerner'. The proportion of freezable water during dehydration was affected mostly by cryoprotective solutions and partly by genotype. Tested protocol could allowusing the cryopreservation procedure for preservation of grapevine variety with different sensitivity to dehydration. It was demonstrated that thermal analysis was a useful tool to validate cryoprotective solutions used for grapevine cry

  • Název v anglickém jazyce

    Thermal analysis of grapevine shoot tips during dehydration and vitrification

  • Popis výsledku anglicky

    The wider use of cryopreservation methods for conservation of plant genetic resources is limited by a sensitivity of different genotypes to specific procedures. Thermal analysis can improve routine use of these methods, by means of determination of melting point and proportion of freezable water after dehydration at each step of the cryoprotocol. Changes in these characteristics during explants dehydration were compared with changes in their viability in three grapevine varieties ('Blussard modry', 'Portugal modry' and 'Kerner'). The highest sensitivity to dehydration was found in the variety 'Kerner'. The proportion of freezable water during dehydration was affected mostly by cryoprotective solutions and partly by genotype. Tested protocol could allowusing the cryopreservation procedure for preservation of grapevine variety with different sensitivity to dehydration. It was demonstrated that thermal analysis was a useful tool to validate cryoprotective solutions used for grapevine cry

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LD12041" target="_blank" >LD12041: Vliv osmotického stresu a termických vlastností vinné révy na její kryoprezervaci</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vitis

  • ISSN

    0042-7500

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    spec.issue

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    243-245

  • Kód UT WoS článku

    000365628400058

  • EID výsledku v databázi Scopus