Thermal analysis of grapevine shoot tips during dehydration and vitrification
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003317" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003317 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Thermal analysis of grapevine shoot tips during dehydration and vitrification
Popis výsledku v původním jazyce
The wider use of cryopreservation methods for conservation of plant genetic resources is limited by a sensitivity of different genotypes to specific procedures. Thermal analysis can improve routine use of these methods, by means of determination of melting point and proportion of freezable water after dehydration at each step of the cryoprotocol. Changes in these characteristics during explants dehydration were compared with changes in their viability in three grapevine varieties ('Blussard modry', 'Portugal modry' and 'Kerner'). The highest sensitivity to dehydration was found in the variety 'Kerner'. The proportion of freezable water during dehydration was affected mostly by cryoprotective solutions and partly by genotype. Tested protocol could allowusing the cryopreservation procedure for preservation of grapevine variety with different sensitivity to dehydration. It was demonstrated that thermal analysis was a useful tool to validate cryoprotective solutions used for grapevine cry
Název v anglickém jazyce
Thermal analysis of grapevine shoot tips during dehydration and vitrification
Popis výsledku anglicky
The wider use of cryopreservation methods for conservation of plant genetic resources is limited by a sensitivity of different genotypes to specific procedures. Thermal analysis can improve routine use of these methods, by means of determination of melting point and proportion of freezable water after dehydration at each step of the cryoprotocol. Changes in these characteristics during explants dehydration were compared with changes in their viability in three grapevine varieties ('Blussard modry', 'Portugal modry' and 'Kerner'). The highest sensitivity to dehydration was found in the variety 'Kerner'. The proportion of freezable water during dehydration was affected mostly by cryoprotective solutions and partly by genotype. Tested protocol could allowusing the cryopreservation procedure for preservation of grapevine variety with different sensitivity to dehydration. It was demonstrated that thermal analysis was a useful tool to validate cryoprotective solutions used for grapevine cry
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LD12041" target="_blank" >LD12041: Vliv osmotického stresu a termických vlastností vinné révy na její kryoprezervaci</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vitis
ISSN
0042-7500
e-ISSN
—
Svazek periodika
54
Číslo periodika v rámci svazku
spec.issue
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
243-245
Kód UT WoS článku
000365628400058
EID výsledku v databázi Scopus
—