Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Thermal analysis for cryopreservation method improvement

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004964" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004964 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Thermal analysis for cryopreservation method improvement

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Changes in thermal characteristics of plant tissues are important for explants successful cryopreservation. These changes can be influenced by genotype of plant, preculture conditions of explants and osmotically active solution used. The effect of genotype was studied in three grapevine varieties with different sensitivity to dehydration. Different sensitivity of explants to dehydration influenced significantly their tolerance to cryopreservation. A significant effect of explants acclimation on their tolerance to dehydration before cryopreservation was detected in poplar explants. Low temperature treatment resulted in a significant increase in poplar explants tolerance to dehydration. In addition, the positive simultaneous effect of low temperature and osmotic treatment by 0.7M sucrose on explant tolerance to dehydration was demonstrated. Thermal analysis allowed control of the whole dehydration process, including optimal hydration level of explants before cryopreservation.

  • Název v anglickém jazyce

    Thermal analysis for cryopreservation method improvement

  • Popis výsledku anglicky

    Changes in thermal characteristics of plant tissues are important for explants successful cryopreservation. These changes can be influenced by genotype of plant, preculture conditions of explants and osmotically active solution used. The effect of genotype was studied in three grapevine varieties with different sensitivity to dehydration. Different sensitivity of explants to dehydration influenced significantly their tolerance to cryopreservation. A significant effect of explants acclimation on their tolerance to dehydration before cryopreservation was detected in poplar explants. Low temperature treatment resulted in a significant increase in poplar explants tolerance to dehydration. In addition, the positive simultaneous effect of low temperature and osmotic treatment by 0.7M sucrose on explant tolerance to dehydration was demonstrated. Thermal analysis allowed control of the whole dehydration process, including optimal hydration level of explants before cryopreservation.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Tvorba nových systémů biotechnologických opatření pro zachování a rozvoj biodiverzity zemědělských plodin a lesních dřevin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů