Termické vlastnosti révy vinné při kryoprezervaci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003166" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003166 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Termické vlastnosti révy vinné při kryoprezervaci
Popis výsledku v původním jazyce
Širší využití metod kryoprezervace pro uchování genetických zdrojů rostlin je omezeno odlišnou citlivostí jednotlivých genotypů k těmto postupům. Jejich širšímu užití může pomoci termická analýza, která byla využita pro stanovení teploty tání a podílu krystalické vody po dehydrataci při jednotlivých krocích kryoprotokolu. Změny těchto vlastností při změnách dehydratace byly porovnány se změnami vitality explantátů u tří odrůd révy vinné (Blussard modrý, Portugal modrý a Kerner). Nejvyšší citlivost vůčidehydrataci byla zjištěna u odrůdy Kerner. Podíl krystalické vody byl v průběhu dehydratace ovlivněn pouze kryoprotektivními roztoky a nebyl genotypově závislý. To umožňuje využití tohoto postupu kryoprezervace pro uchování různých odrůd révy vinné.
Název v anglickém jazyce
Thermal characteristics of grapevine during cryopreservation
Popis výsledku anglicky
The wider use of cryopreservation methods for conservation of plant genetic resources is limited by sensitivity of different genotypes on particular procedures. Thermal analysis was used to determine the melting temperature and the proportion of crystallized water after dehydration during subsequent steps of cryoprotocol. Changes in these characteristics during dehydration were compared with changes in vitality of explants in three grapevine varieties (Blussard modry, Portugal modry and Kerner). The highest sensitivity to dehydration was found in the variety Kerner. The proportion of crystallized water during dehydration was affected only by cryoprotective solutions and was not genotype-dependent. It allows utilization of this cryopreservation procedure for conservation of different varieties of grapevines.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LD12041" target="_blank" >LD12041: Vliv osmotického stresu a termických vlastností vinné révy na její kryoprezervaci</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
36. Mezinárodní slovenský a český kalorimetrický seminář
ISBN
978-80-7395-784-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
99-102
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Trenčianské Teplice, SR
Datum konání akce
1. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—