Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Termické vlastnosti révy vinné při kryoprezervaci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003166" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003166 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Termické vlastnosti révy vinné při kryoprezervaci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Širší využití metod kryoprezervace pro uchování genetických zdrojů rostlin je omezeno odlišnou citlivostí jednotlivých genotypů k těmto postupům. Jejich širšímu užití může pomoci termická analýza, která byla využita pro stanovení teploty tání a podílu krystalické vody po dehydrataci při jednotlivých krocích kryoprotokolu. Změny těchto vlastností při změnách dehydratace byly porovnány se změnami vitality explantátů u tří odrůd révy vinné (Blussard modrý, Portugal modrý a Kerner). Nejvyšší citlivost vůčidehydrataci byla zjištěna u odrůdy Kerner. Podíl krystalické vody byl v průběhu dehydratace ovlivněn pouze kryoprotektivními roztoky a nebyl genotypově závislý. To umožňuje využití tohoto postupu kryoprezervace pro uchování různých odrůd révy vinné.

  • Název v anglickém jazyce

    Thermal characteristics of grapevine during cryopreservation

  • Popis výsledku anglicky

    The wider use of cryopreservation methods for conservation of plant genetic resources is limited by sensitivity of different genotypes on particular procedures. Thermal analysis was used to determine the melting temperature and the proportion of crystallized water after dehydration during subsequent steps of cryoprotocol. Changes in these characteristics during dehydration were compared with changes in vitality of explants in three grapevine varieties (Blussard modry, Portugal modry and Kerner). The highest sensitivity to dehydration was found in the variety Kerner. The proportion of crystallized water during dehydration was affected only by cryoprotective solutions and was not genotype-dependent. It allows utilization of this cryopreservation procedure for conservation of different varieties of grapevines.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LD12041" target="_blank" >LD12041: Vliv osmotického stresu a termických vlastností vinné révy na její kryoprezervaci</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    36. Mezinárodní slovenský a český kalorimetrický seminář

  • ISBN

    978-80-7395-784-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    99-102

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Trenčianské Teplice, SR

  • Datum konání akce

    1. 1. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku