Vliv botanických pesticidů na kvantitu a kvalitu produkce révy vinné (Vitis vinifera L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004210" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004210 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv botanických pesticidů na kvantitu a kvalitu produkce révy vinné (Vitis vinifera L.)
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2015-2017 byl hodnocený vliv botanických pesticidů na vybrané parametry révy vinné Vitis vinifera L. Sledování probíhalo na Výzkumné stanici vinařské v Karlštejně, na odrůdě Modrý Portugal. K hodnocení byly vybrány 3 pokusné varianty a to 1) kontrola, 2) směs hřebíčku a skořice a 3) syntetický pesticid. Přípravky byly aplikovány v měsících červen, červenec a srpen (4 postřiky). Odolnost rostliny k plísni révové byla hodnocena v podmínkách přirozeného infekčního tlaku podle stupnice 1-7. Po sklizni hroznů byl stanoven výnos hroznů (t.ha-1), v hroznovém moštu cukernatost (o NM) a obsah titrovatelných kyselin (g.l-1). Statisticky průkazné rozdíly byly zjištěny ve výnosu, v cukernatosti a obsahu titrovatelných kyselin nebyly rozdíly statisticky průkazné.
Název v anglickém jazyce
Effect of botanical pesticides on quantity and quality grapevine production
Popis výsledku anglicky
In years 2015-2017, the effect of botanical pesticides on selected parameters of Vitis vinifera L. was evaluated. Grapevine variety Blue Portugal was chosen for these experiments. The vineyards are situated in Research Station of Viticulture in Karlstejn. Three experimental variants were selected for trials - 1-control, 2-mixture of cloves and cinnamon and 3- synthetic pesticide. Pesticides were applied from June to August in 14days intervals (4 applications). Resistance to Plasmopara viticola was evaluated under conditions of natural infection pressure according to the 1-7scale. After harvesting the grape yield (t.ha-1), the sugar content of grape juice (o NM) and titratable acidity (g.l-1) was determined. In yield were statistically significant differences.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
12 vědecká příloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
587-590
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—