Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv botanických pesticidů na kvantitu a kvalitu produkce révy vinné (Vitis vinifera L.) odrůdy Modrý Portugal v lokalitě Karlštejn

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004869" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004869 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv botanických pesticidů na kvantitu a kvalitu produkce révy vinné (Vitis vinifera L.) odrůdy Modrý Portugal v lokalitě Karlštejn

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V letech 2015 - 2017 byl hodnocený vliv botanických pesticidů na vybrané parametry révy vinné Vitis vinifera L. Sledování probíhalo na Výzkumné stanici vinařské v Karlštejně, na odrůdě Modrý Portugal. K hodnocení byly vybrány 3 pokusné varianty a to 1) kontrola, 2) vodní výluh směsi hřebíčku a skořice a 3) syntetický pesticid. Přípravky byly aplikovány v měsících červen, červenec a srpen (4 postřiky). Odolnost rostliny k plísni révové byla hodnocena v podmínkách přirozeného infekčního tlaku podle stupnice 1 - 7. Po sklizni hroznů byl stanoven výnos hroznů (t.ha-1), v hroznovém moštu cukernatost (o NM) a obsah titrovatelných kyselin (g.l-1). Statisticky průkazné rozdíly byly zjištěny ve výnosu. V cukernatosti a obsahu titrovatelných kyselin byly rozdíly statisticky neprůkazné. Úvod: Botanické neboli rostlinné pesticidy jsou přípravky na ochranu rostlin, které obsahují rostlinné extrakty s biologicky aktivními látkami obranného charakteru. V současné době hrají velkou roli zejména jako možná alternativa za široce používané chemické přípravky na ochranu rostlin, které představují čím dál větší environmentální a zdravotní riziko. Studium fungicidních účinků rostlinných extraktů pro révu vinnou byl již do určité míry prokázán, ale pouze na vybrané choroby a pouze v in vitro laboratorních podmínkách. Cílem této práce bylo ověřit účinnost botanických pesticidů na révě vinné (Vitis vinifera L.) se zaměřením na houbové choroby, především na plíseň révovou a to v přirozených polních podmínkách vinice. V letech 2015 - 2017 byl hodnocen vliv vodního extraktu směsi hřebíčku a skořice na stupeň napadení révy vinné (Vitis vinifera L.) plísní révovou (Plasmopara viticola) a na kvantitu a kvalitu produkce hroznů. Materiál a metody: Sledování probíhalo na pokusné vinici ve Výzkumné stanici vinařské v Karlštejně na odrůdě Modrý Portugal, která se uvádí jako nejvíce vhodná modrá moštová odrůda pro pěstování v této oblasti. Vinice je udržována v integrovaném systému ochrany rostlin druhého stupně, protože se nachází v chráněné krajinné oblasti a v blízkosti řeky Berounky. Meteorologické údaje, které byly použity k hodnocení charakteristiky sledovaných ročníků, byly získány z vlastní automatické meteorologické stanice v Karlštejně na kopci Plešivec. Pro hodnocení průběhu počasí v letech 2015 - 2017 byly použity měsíční normály z let 1961 - 1990. Ke sledování byly vybrány 3 pokusné varianty a to 1) kontrola (suchá, bez postřiku), 2) vodní extrakt (macerace, výluh za studena) ze směsi hřebíčku (sušený kalich hřebíčkovce kořenného, Syzygium aromaticum, syn. Eugenia caryophyllata) a skořice (kůra skořicovníku pravého Cinnamonum verum) a 3) syntetický chemický přípravek standardně používaný a povolený v integrované produkci proti houbovým chorobám révy. Názvy všech použitých chemických přípravků zde neuvádíme, protože byly použity různé skupiny přípravků a různé účinné látky. První a poslední postřik v sezóně byl dělán kontaktními fungicidy na bázi anorganické mědi a síry. Vodní výluh směsi hřebíčku a skořice byl připraven v poměru 3:1 (3 díly hřebíčku, 1 díl skořice), dávkování 15 g směsi na 1 litr vody, k vyluhování byla použita vodovodní voda o teplotě 20 oC, doba vyluhování 24 hod (občasné promíchání). Přípravky byly aplikovány postřikem na list od června do srpna, asi ve 14-ti denních intervalech, tedy v termínech standardně odpovídajících běžnému ošetření porostu chemickými postřiky (4 postřiky). Vodní extrakt směsi hřebíčku a skořice byl připraven 1 den dopředu, luhován 24 hodin, přeceděn a použit k aplikaci. K aplikaci jíchy byl použitý zádový aku-postřikovač. Stupeň napadení listů a hroznů plísni révovou (Plasmopara viticola) byl hodnocený podle stupnice EPPO/PP 1/31(3): 1) žádné napadení, 2) napadení < 5 %, 3) napadení 5 – 10 %, 4) napadení 10-25 %, 5) napadení 25 – 50 %, 6) napadení 50 – 75 % a 7) napadení > 75 %. Stupeň napadení byl indikován jako rozsah plísní infikovaných skvrn na listech a na slupkách bobulí a třapinách 15 keřů (3 opakování x 5 keřů). První hodnocení bylo provedeno asi 3 týdny od začátku kvetení. Stupeň napadení byl hodnocen v podmínkách přirozeného infekčního tlaku, bez umělé infekce. U každého opakování bylo hodnoceno 25 listů ze střední části listové stěny (část letorostu mezi 6. ? 8. nodem). Hodnocení byla provedena v měsících červen – červenec - srpen. Poslední hodnocení bylo provedeno před sklizní. Po sklizni hroznů, která proběhla ve dnech 22.9.2015, 22.9.2016 a 26.9.2017, byl stanoven výnos hroznů (t.ha-1). V hroznovém moštu pak byla stanovena cukernatost (oNM) a obsah titrovatelných kyselin (g.l-1). Cukernatost byla stanovena refraktometricky pomocí přístroje Wine Refractometer HI 96813 značky HANNA Instruments. Obsah veškerých titrovatelných kyselin byl stanoven titrací vzorku moštu 0,33 mol.l-1 roztokem KOH za použití kombinované elektrody pro měření pH do hodnoty pH = 7 při pokojové teplotě 20 °C. Tříleté výsledky byly statisticky zpracovány metodou dvoufaktorové analýzy variance (ANOVA, Microsoft Excel 2010). Průkazné rozdíly byly vyhodnoceny na hladině významnosti 95%. Výsledky: Sledované období let 2015 - 2017 bylo z pohledu průběhu počasí velmi rozdílné. Teplotně byly všechny tři roky v období červen až srpen teplotně nadnormální, silně nadnormální až mimořádně nadnormální. Srážkově se ročníky lišily a to rok 2017 byl nejvlhčí a rok 2016 nejsušší. Velký podíl na tom měly pravděpodobně nulové dešťové srážky v červenci a srpnu 2016. Více než průměrná teplota vzduchu a suma srážek nám dal obraz distribuce srážek a počet tropických dní. V roce 2015 bylo od června do srpna 35 srážkových dní, ale 32 tropických dní. V roce 2016 bylo 14 srážkových dní a 13 tropických a v roce 2017 to bylo 36 srážkových dní ale jen 17 tropických dní. Stupeň napadení odrůdy Modrý Portugal na všech sledovaných variantách byl v roce 2015 na stupni 1 velmi nízký a udržel se po celé sledované období od června do srpna a to na všech sledovaných variantách včetně kontroly. Napadení listů a hroznů plísní révovou nebylo pozorováno. V roce 2016 byly pozorovány rozdíly v napadení mezi všemi variantami. Varianta č. 1 (kontrola) měla nejvyšší stupeň napadení 7 (> 75 %), varianta č. 2 (hřebíček a skořice) měla stupeň napadení 5 (25 – 50 %) a varianta č. 3 (syntetický pesticid) měla stupeň napadení 1 (žádné napadení). Rok 2017 byl ve stupni napadení nejhorší. Varianta č. 1 (kontrola) měla nejvyšší stupeň napadení 7 (> 75 %), varianta č. 2 (hřebíček a skořice) měla stupeň napadení 6 (50 – 75 %) a varianta č. 3 (syntetický pesticid) měla stupeň napadení 1 (žádné napadení). Průměrný výnos hroznů za sledované období let 2015 - 2017 se pohyboval v rozmezí 2,46-3,84 t.ha-1. Nejvyšší hodnoty dosahoval na variantě 3 - chemický syntetický pesticid 3,84 +/- 0,38 t.ha-1, nejnižší hodnoty na variantě 1 - kontrola 2,46 +/- 0,01 t.ha-1. Na variantě 2 – vodní výluh ze směsi hřebíčku a skořice dosáhl průměrný výnos hroznů 2,84 +/- 0,05 t.ha-1. Na základě výsledků statistické analýzy byly nalezeny průkazné rozdíly ve výnosu hroznů mezi všemi sledovanými variantami. Závěr: Dosažený rozdíl ve výnosu hroznů, který činí mezi var.1 kontrolou a var.2 vodním výluhem hřebíčku a skořice necelých 400 kg z hektaru, by se mohl z ekonomického hlediska zdát velmi nízký, ale vzhledem ke stávající receptuře směsi hřebíčku a skořice a managementu aplikace postřiků je to nutné brát jako spodní hranici výnosu získaného za těchto podmínek.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of botanical pesticides on quantity and quality of grapevine production of Blue Portugal in Karlštejn

  • Popis výsledku anglicky

    In years 2015 - 2017, the effect of botanical pesticides on selected parameters of Vitis vinifera L. was evaluated. Grapevine variety Blue Portugal was chosen for these experiments. The vineyards are situated in Research Station of Viticulture in Karlstejn. Three experimental variants were selected for trials - 1-control, 2-mixture of cloves and cinnamon and 3- synthetic pesticide. Pesticides were applied from June to August in 14days intervals (4 applications). Resistance to Plasmopara viticola was evaluated under conditions of natural infection pressure according to the 1-7scale. After harvesting the grape yield (t.ha-1), the sugar content of grape juice (o NM) and titratable acidity (g.l-1)was determined. In yield were statistically significant differences.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů