Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stabilita celiakální reaktivity pšenice pod vlivem různých úrovní hnojení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004211" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004211 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stabilita celiakální reaktivity pšenice pod vlivem různých úrovní hnojení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dvě odrůdy pšenice ozimé s kontrastní technologickou kvalitou byly pěstovány ve třech lokalitách ve dvou letech při dvou různých úrovních agrochemického ošetření. U vzorků pšenice byl následně stanoven obsah gliadinů a gluteninu a celiakální reaktivita. Bylo zjištěno, že obsah zásobních bílkovin se významně liší v závislosti na odrůdě, lokalitě i intenzitě ošetření, zatímco celiakální reaktivita závisí na lokalitě a intenzitě ošetření. Při přepočtu celiakální reaktivity na obsah gliadinů je však tento parametr i odrůdově specifický.

  • Název v anglickém jazyce

    Stability of wheat coeliac response influenced by fertilization level

  • Popis výsledku anglicky

    Two winter wheat varieties were cropped in three localities in two following seasons at two intensities of agrochemical treatment. Storage proteins (gliadins and glutenins) and coeliac reactivity were determined in harvested wheat samples. It was found that storage protein content is significantly influenced by variety, locality and agrochemical treatment while gluten coeliac reactivity depends only on agrochemical treatment and locality and it remain variety-independent. However, gluten coeliac reactivity becomes variety-dependent after the conversion of coeliac reactivity to relative gluten coeliac reactivity related to gliadin content.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/7AMB16AT004" target="_blank" >7AMB16AT004: Vliv moderního šlechtění pšenice v ČR a Rakousku na obsah neškrobových sacharidů v zrnu a celiakální reaktivitu lepku.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 vědecká příloha

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    591-594

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus