Stabilita celiakální reaktivity pšenice pod vlivem různých úrovní hnojení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004211" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004211 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stabilita celiakální reaktivity pšenice pod vlivem různých úrovní hnojení
Popis výsledku v původním jazyce
Dvě odrůdy pšenice ozimé s kontrastní technologickou kvalitou byly pěstovány ve třech lokalitách ve dvou letech při dvou různých úrovních agrochemického ošetření. U vzorků pšenice byl následně stanoven obsah gliadinů a gluteninu a celiakální reaktivita. Bylo zjištěno, že obsah zásobních bílkovin se významně liší v závislosti na odrůdě, lokalitě i intenzitě ošetření, zatímco celiakální reaktivita závisí na lokalitě a intenzitě ošetření. Při přepočtu celiakální reaktivity na obsah gliadinů je však tento parametr i odrůdově specifický.
Název v anglickém jazyce
Stability of wheat coeliac response influenced by fertilization level
Popis výsledku anglicky
Two winter wheat varieties were cropped in three localities in two following seasons at two intensities of agrochemical treatment. Storage proteins (gliadins and glutenins) and coeliac reactivity were determined in harvested wheat samples. It was found that storage protein content is significantly influenced by variety, locality and agrochemical treatment while gluten coeliac reactivity depends only on agrochemical treatment and locality and it remain variety-independent. However, gluten coeliac reactivity becomes variety-dependent after the conversion of coeliac reactivity to relative gluten coeliac reactivity related to gliadin content.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/7AMB16AT004" target="_blank" >7AMB16AT004: Vliv moderního šlechtění pšenice v ČR a Rakousku na obsah neškrobových sacharidů v zrnu a celiakální reaktivitu lepku.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
12 vědecká příloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
591-594
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—