Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Quality of Hulled Wheat Species in Organic Farming

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004875" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004875 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/17:43896733

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Quality of Hulled Wheat Species in Organic Farming

  • Popis výsledku v původním jazyce

    As organic farmers are searching perspective crops for growing, there is possible to choice neglected wheat species and also have a new market and sell opportunities. Concerning wheat, there are landraces so called hulled wheat species (einkorn, emmer wheat, spelt) comprising parts of collections of the world gene banks. Our paper aims at presenting the results of the study and the assessment of spring wheat forms, four einkorn cultivars, eight emmer wheat cultivars, seven spelt wheat cultivars in particular, as compared to modern bread wheat variety. Small-plot trials were established at three different localities within the Czech Republic in 2010 and 2012 in organic farming fields. The results of the trials show that the grains were characterised by a high proportion of protein in grain (up to 18.1%). However, they may be difficult to use for common baking (low Gluten index and sedimentation value). The main advantage was a high share of nutritionally valuable Albumins, Globulins and insoluble rest protein fractions in comparison with modern control varieties of bread wheat.

  • Název v anglickém jazyce

    The Quality of Hulled Wheat Species in Organic Farming

  • Popis výsledku anglicky

    As organic farmers are searching perspective crops for growing, there is possible to choice neglected wheat species and also have a new market and sell opportunities. Concerning wheat, there are landraces so called hulled wheat species (einkorn, emmer wheat, spelt) comprising parts of collections of the world gene banks. Our paper aims at presenting the results of the study and the assessment of spring wheat forms, four einkorn cultivars, eight emmer wheat cultivars, seven spelt wheat cultivars in particular, as compared to modern bread wheat variety. Small-plot trials were established at three different localities within the Czech Republic in 2010 and 2012 in organic farming fields. The results of the trials show that the grains were characterised by a high proportion of protein in grain (up to 18.1%). However, they may be difficult to use for common baking (low Gluten index and sedimentation value). The main advantage was a high share of nutritionally valuable Albumins, Globulins and insoluble rest protein fractions in comparison with modern control varieties of bread wheat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Využití systému participatory breeding ve výzkumu a šlechtění odrůd pšenice vhodných pro ekologické pěstování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2017

  • ISBN

    978-80-7509-529-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    580-583

  • Název nakladatele

    Mendelova univezita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

  • Datum konání akce

    1. 1. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000440194500103