Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Baking quality of genetics resources of hulled wheat species, grown in organic farming

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43888174" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43888174 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Baking quality of genetics resources of hulled wheat species, grown in organic farming

  • Popis výsledku v původním jazyce

    As organic farmers are searching for new market and sale opportunities, the organic farming system may grow and process a wider range of species than the conventional farming system. Concerning wheat, there are so called hulled wheat species (einkorn, emmer wheat, spelt wheat) comprising parts of collections of the world gene banks. Our paper aims at presenting the results of the study and the assessment of spring wheat forms, four einkorn cultivars, eight emmer wheat cultivars, seven spelt wheat cultivars in particular, as compared to modern bread wheat variety. Small-plot trials were established at organic farming research area of University of South Bohemia in Ceske Budejovice in 2009 and 2012. The results of the trials show that the yield rate is lower in comparison with modern varieties. The grains are characterised by a high proportion of protein in grain (up to 18.1 %). Higher content is in einkorn and emmer - but this species have bad baking quality (low sedimentation and glute

  • Název v anglickém jazyce

    Baking quality of genetics resources of hulled wheat species, grown in organic farming

  • Popis výsledku anglicky

    As organic farmers are searching for new market and sale opportunities, the organic farming system may grow and process a wider range of species than the conventional farming system. Concerning wheat, there are so called hulled wheat species (einkorn, emmer wheat, spelt wheat) comprising parts of collections of the world gene banks. Our paper aims at presenting the results of the study and the assessment of spring wheat forms, four einkorn cultivars, eight emmer wheat cultivars, seven spelt wheat cultivars in particular, as compared to modern bread wheat variety. Small-plot trials were established at organic farming research area of University of South Bohemia in Ceske Budejovice in 2009 and 2012. The results of the trials show that the yield rate is lower in comparison with modern varieties. The grains are characterised by a high proportion of protein in grain (up to 18.1 %). Higher content is in einkorn and emmer - but this species have bad baking quality (low sedimentation and glute

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Využití systému participatory breeding ve výzkumu a šlechtění odrůd pšenice vhodných pro ekologické pěstování</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2014 (PhD Students Conference)

  • ISBN

    978-80-7509-174-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    429-434

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    19. 11. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku