Baking quality of genetics resources of hulled wheat species, grown in organic farming
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43888174" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43888174 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Baking quality of genetics resources of hulled wheat species, grown in organic farming
Popis výsledku v původním jazyce
As organic farmers are searching for new market and sale opportunities, the organic farming system may grow and process a wider range of species than the conventional farming system. Concerning wheat, there are so called hulled wheat species (einkorn, emmer wheat, spelt wheat) comprising parts of collections of the world gene banks. Our paper aims at presenting the results of the study and the assessment of spring wheat forms, four einkorn cultivars, eight emmer wheat cultivars, seven spelt wheat cultivars in particular, as compared to modern bread wheat variety. Small-plot trials were established at organic farming research area of University of South Bohemia in Ceske Budejovice in 2009 and 2012. The results of the trials show that the yield rate is lower in comparison with modern varieties. The grains are characterised by a high proportion of protein in grain (up to 18.1 %). Higher content is in einkorn and emmer - but this species have bad baking quality (low sedimentation and glute
Název v anglickém jazyce
Baking quality of genetics resources of hulled wheat species, grown in organic farming
Popis výsledku anglicky
As organic farmers are searching for new market and sale opportunities, the organic farming system may grow and process a wider range of species than the conventional farming system. Concerning wheat, there are so called hulled wheat species (einkorn, emmer wheat, spelt wheat) comprising parts of collections of the world gene banks. Our paper aims at presenting the results of the study and the assessment of spring wheat forms, four einkorn cultivars, eight emmer wheat cultivars, seven spelt wheat cultivars in particular, as compared to modern bread wheat variety. Small-plot trials were established at organic farming research area of University of South Bohemia in Ceske Budejovice in 2009 and 2012. The results of the trials show that the yield rate is lower in comparison with modern varieties. The grains are characterised by a high proportion of protein in grain (up to 18.1 %). Higher content is in einkorn and emmer - but this species have bad baking quality (low sedimentation and glute
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Využití systému participatory breeding ve výzkumu a šlechtění odrůd pšenice vhodných pro ekologické pěstování</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2014 (PhD Students Conference)
ISBN
978-80-7509-174-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
429-434
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 11. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—