Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pět forem vod v rostlinách při nízké teplotě: vodní pára, amorfní, zmrzlá, nezmrzlá a nezmrznutelná voda

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004725" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004725 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pět forem vod v rostlinách při nízké teplotě: vodní pára, amorfní, zmrzlá, nezmrzlá a nezmrznutelná voda

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem bylo stanovení množství zmrzlé/nezmrzlé vody po různé koncentraci kryoprotektivního roztoku, vitrifikační roztok pro rostliny č. 3 (Plant Vitrification Solution No. 3) v rostlinách pomocí diferenčního skenovacího kalorimetru. Bylo zjištěno, že při nižší koncentraci a při kratší době působení vitrifikačního roztoku rostliny jsou nedostatečně dehydratovány a nepřežívají ultra nízké teploty. Dále byla pozornost zaměřena na obsah nezmrznutelné vody. Bylo zjištěno, že dormantní pupeny révy vinné mají obsah nezmrznutelné vody přibližně 0,2 g H2O g suš -1, tři kultivary třezalky tečkované měly obsah nezmrznutelné vody přibližně 1 g H2O g suš -1, zatímco u tomelu japonského a jabloně domácí nebylo možné nezmrznutelnou vodu detekovat.

  • Název v anglickém jazyce

    Five forms of water in plants at low temperature: water vapor, amorphous, frozen, unfrozen and unfreezable water

  • Popis výsledku anglicky

    The objective was to measure the amount of frozen/non-frozen water at different concentrations of cryoprotective solutions, (Plant Vitrification Solution No. 3) in plants using a differential scanning calorimeter. It was found that, at a lower concentration, and at shorter period of treatment leads to insufficient dehydration, and the plants do not survive in the ultra-low temperatures. Further attention was focused on unfreezable water. It was found that dormant buds of grapevine have an unfreezable water of approximately 0.2 g H2O g dry matter-1, for three cultivars of St. John's Wort it was1g H2O g dry matter-1, whereas the unfreezable water was not detected in Japanese persimmon and apple tree.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Tvorba nových systémů biotechnologických opatření pro zachování a rozvoj biodiverzity zemědělských plodin a lesních dřevin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    40. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář

  • ISBN

    978-80-7560-142-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    83-86

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Kutná Hora

  • Datum konání akce

    1. 1. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku