Pět forem vod v rostlinách při nízké teplotě: vodní pára, amorfní, zmrzlá, nezmrzlá a nezmrznutelná voda
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004725" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004725 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pět forem vod v rostlinách při nízké teplotě: vodní pára, amorfní, zmrzlá, nezmrzlá a nezmrznutelná voda
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem bylo stanovení množství zmrzlé/nezmrzlé vody po různé koncentraci kryoprotektivního roztoku, vitrifikační roztok pro rostliny č. 3 (Plant Vitrification Solution No. 3) v rostlinách pomocí diferenčního skenovacího kalorimetru. Bylo zjištěno, že při nižší koncentraci a při kratší době působení vitrifikačního roztoku rostliny jsou nedostatečně dehydratovány a nepřežívají ultra nízké teploty. Dále byla pozornost zaměřena na obsah nezmrznutelné vody. Bylo zjištěno, že dormantní pupeny révy vinné mají obsah nezmrznutelné vody přibližně 0,2 g H2O g suš -1, tři kultivary třezalky tečkované měly obsah nezmrznutelné vody přibližně 1 g H2O g suš -1, zatímco u tomelu japonského a jabloně domácí nebylo možné nezmrznutelnou vodu detekovat.
Název v anglickém jazyce
Five forms of water in plants at low temperature: water vapor, amorphous, frozen, unfrozen and unfreezable water
Popis výsledku anglicky
The objective was to measure the amount of frozen/non-frozen water at different concentrations of cryoprotective solutions, (Plant Vitrification Solution No. 3) in plants using a differential scanning calorimeter. It was found that, at a lower concentration, and at shorter period of treatment leads to insufficient dehydration, and the plants do not survive in the ultra-low temperatures. Further attention was focused on unfreezable water. It was found that dormant buds of grapevine have an unfreezable water of approximately 0.2 g H2O g dry matter-1, for three cultivars of St. John's Wort it was1g H2O g dry matter-1, whereas the unfreezable water was not detected in Japanese persimmon and apple tree.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Tvorba nových systémů biotechnologických opatření pro zachování a rozvoj biodiverzity zemědělských plodin a lesních dřevin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
40. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář
ISBN
978-80-7560-142-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
83-86
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Kutná Hora
Datum konání akce
1. 1. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—