Vliv dehydratace na obsah vody a termické vlastnosti pylu chmele a bramboru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149350" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149350 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/14864347:_____/20:N0000017
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv dehydratace na obsah vody a termické vlastnosti pylu chmele a bramboru
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce byla zaměřena na hodnocení termických charakteristik pylu v souvislosti s jeho hydratací u šestnácti vzorků chmele a bramboru. Byl stanoven obsah vody a následující charakteristiky související s chováním vody v biologickém materiálu při působení ultranízkých teplot: podíl obsahu zmrzlé vody, teplota tání a teplota skelného přechodu. Bylo zjištěno, že výsledné termické vlastnosti má zásadní vliv obsah vody, a naopak vliv odrůdy i druhu rostliny nebyl významný; závislost sledovaných parametrů byla funkcí obsahu vody bez ohledu na testovaný genotyp. Bylo zjištěno, že při poklesu obsahu vody pod 0,27 g vody na g sušiny nedocházelo ke krystalizaci vody a zároveň byla vždy prokázána přítomnost skelného přechodu. Při silné dehydrataci pylu na 0,1 g vody na g sušiny došlo ke zvýšení teploty skelného přechodu až na teplotu -5 st. C, čímž došlo k významnému zvýšení bezpečné skladovací teploty pylu.
Název v anglickém jazyce
Influence of dehydration on water content and thermal properties of hops and potato pollen
Popis výsledku anglicky
This work was focused on the evaluation of the thermal characteristics of pollen in connection with its hydration in sixteen samples of hops and potatoes. The water content and the following characteristics related to the behavior of water in the biological material under ultra-low temperatures were determined: the proportion of frozen water content, melting point and glass transition temperature. It was found that the resulting thermal properties have a major effect on water content, and conversely the effect of variety and species of the plant was not significant; the dependence of the monitored parameters was a function of the water content regardless of the tested genotype. It was found that when the water content fell below 0.27 g of water per g of dry matter, no water crystallization occurred and at the same time the presence of a glass transition was always demonstrated. With strong dehydration of pollen to 0.1 g of water per g of dry matter, the glass transition temperature increased to -5 deg. C, which significantly increased the safe storage temperature of pollen.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: Využití metody kryoprezervace pro zefektivnění šlechtitelského procesu hospodářsky významných zemědělských plodin a uchování lesních dřevin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
41-48
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—