Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analysis of Thermal Characteristics of Potato and Hop Pollen for Their Cryopreservation and Cross-Breeding

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177161" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177161 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/14864347:_____/24:N0000010

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2223-7747/13/11/1578/pdf?version=1718178784" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2223-7747/13/11/1578/pdf?version=1718178784</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/plants13111578" target="_blank" >10.3390/plants13111578</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analysis of Thermal Characteristics of Potato and Hop Pollen for Their Cryopreservation and Cross-Breeding

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study investigated the thermal properties of potato and hop pollen for cryopreservation and subsequent cross-breeding. Phase transitions and frozen water content in selected pollen samples were measured using a differential scanning calorimeter (DSC). Unlike hop pollen, potato pollen showed high variability in thermal properties and water content. Three specific types of pollen samples based on their thermal characteristics and water content were distinguished by DSC in potato: (1) &apos;glassy&apos;, with a water content lower than 0.21 g water per g dry matter; (2) &apos;transient&apos;, with a water content between 0.27 and 0.34 g of water per g of dry matter; (3) &apos;frozen&apos;, with a water content higher than 0.34 g of water per g of dry matter. Only the &apos;glassy&apos; pollen samples with a low water content showed suitable properties for its long-term storage using cryopreservation in potato and hops. Cryopreservation of pollen did not significantly reduce its viability, and cryopreserved pollen was successfully used to produce both potato and hop hybrids. The results indicate that cryopreservation is a feasible technique for the preservation and utilization of pollen of these crops in the breeding process.

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of Thermal Characteristics of Potato and Hop Pollen for Their Cryopreservation and Cross-Breeding

  • Popis výsledku anglicky

    This study investigated the thermal properties of potato and hop pollen for cryopreservation and subsequent cross-breeding. Phase transitions and frozen water content in selected pollen samples were measured using a differential scanning calorimeter (DSC). Unlike hop pollen, potato pollen showed high variability in thermal properties and water content. Three specific types of pollen samples based on their thermal characteristics and water content were distinguished by DSC in potato: (1) &apos;glassy&apos;, with a water content lower than 0.21 g water per g dry matter; (2) &apos;transient&apos;, with a water content between 0.27 and 0.34 g of water per g of dry matter; (3) &apos;frozen&apos;, with a water content higher than 0.34 g of water per g of dry matter. Only the &apos;glassy&apos; pollen samples with a low water content showed suitable properties for its long-term storage using cryopreservation in potato and hops. Cryopreservation of pollen did not significantly reduce its viability, and cryopreserved pollen was successfully used to produce both potato and hop hybrids. The results indicate that cryopreservation is a feasible technique for the preservation and utilization of pollen of these crops in the breeding process.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: Využití metody kryoprezervace pro zefektivnění šlechtitelského procesu hospodářsky významných zemědělských plodin a uchování lesních dřevin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plants-Basel

  • ISSN

    2223-7747

  • e-ISSN

    2223-7747

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    1578

  • Kód UT WoS článku

    001247016700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85195869770