Využití NIR spektroskopie k hodnocení kvality píce řezanky kukuřice na výrobu siláže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004770" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004770 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití NIR spektroskopie k hodnocení kvality píce řezanky kukuřice na výrobu siláže
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo vypracovat progresivní postupy hodnocení parametrů nutriční hodnoty, stanovovaných v usušených a semletých vzorcích řezanky celých rostlin kukuřice s využitím blízké infračervené spektroskopie (NIRS). Výsledky potvrzují, že NIRS je vhodná a dostatečně přesná metoda ke stanovení výživné hodnoty hybridů kukuřice, určených k výrobě kukuřičné siláže. Významným přínosem je podstatné zvýšení efektivnosti a rychlosti prováděných exaktních rozborů ve smyslu naplnění praktických potřeb široké obce uživatelů (zemědělská praxe).
Název v anglickém jazyce
Application of NIR spectroscopy to evaluate forage quality of cutted maize for the silage production
Popis výsledku anglicky
Agricultural practice in recent years places high demands on the quality and quality of agricultural crops, agriculture raw materials, but also of roughage such as maize silage. The aim of this study was to develop advanced procedures for evaluating parameters of nutrition value, the determined in samples of dried and ground by the chaff of whole corn plants using near infrared spectroscopy (NIRS). The results of the prediction of the nutrition value of silage maize have high determination coefficients R2=0.98-0.72 (crude protein, dry matter, the acid detergent fiber and crude fiber) and moderately high R2=0.69-0.53 (organic matter digestibility, starch). The results confirmed that NIRS is a suitable and accurate method for determining the nutritional value of maize hybrids for the production of corn silage. The major benefit is a substantial increase in the efficiency and speed of exact analyzes conducted in terms of fulfilling practical needs of general users municipalities (farming practices).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
12 vědecká příloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
107-112
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—