Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití NIR spektroskopie k hodnocení kvality píce řezanky kukuřice na výrobu siláže

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004770" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004770 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití NIR spektroskopie k hodnocení kvality píce řezanky kukuřice na výrobu siláže

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo vypracovat progresivní postupy hodnocení parametrů nutriční hodnoty, stanovovaných v usušených a semletých vzorcích řezanky celých rostlin kukuřice s využitím blízké infračervené spektroskopie (NIRS). Výsledky potvrzují, že NIRS je vhodná a dostatečně přesná metoda ke stanovení výživné hodnoty hybridů kukuřice, určených k výrobě kukuřičné siláže. Významným přínosem je podstatné zvýšení efektivnosti a rychlosti prováděných exaktních rozborů ve smyslu naplnění praktických potřeb široké obce uživatelů (zemědělská praxe).

  • Název v anglickém jazyce

    Application of NIR spectroscopy to evaluate forage quality of cutted maize for the silage production

  • Popis výsledku anglicky

    Agricultural practice in recent years places high demands on the quality and quality of agricultural crops, agriculture raw materials, but also of roughage such as maize silage. The aim of this study was to develop advanced procedures for evaluating parameters of nutrition value, the determined in samples of dried and ground by the chaff of whole corn plants using near infrared spectroscopy (NIRS). The results of the prediction of the nutrition value of silage maize have high determination coefficients R2=0.98-0.72 (crude protein, dry matter, the acid detergent fiber and crude fiber) and moderately high R2=0.69-0.53 (organic matter digestibility, starch). The results confirmed that NIRS is a suitable and accurate method for determining the nutritional value of maize hybrids for the production of corn silage. The major benefit is a substantial increase in the efficiency and speed of exact analyzes conducted in terms of fulfilling practical needs of general users municipalities (farming practices).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 vědecká příloha

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    107-112

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus