Klasové fuzariózy u obilnin a jejich vliv na hygienickou a technologickou kvalitu zrna
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004855" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004855 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Klasové fuzariózy u obilnin a jejich vliv na hygienickou a technologickou kvalitu zrna
Popis výsledku v původním jazyce
Na základě výsledků hodnocení pšenice seté a špaldy na stanovišti v Praze-Ruzyni bylo zjištěno, že obsah DON v zrnu pšenice špaldy byl na významně nižší úrovni v porovnání s odrůdami pšenice seté. V pokusech s umělou infekcí bylo zjištěno, že mezi 29 zkoušenými odrůdami jsou poměrně velké rozdíly v úrovni rezistence. V souladu s jinými studiemi bylo potvrzeno, že k vyšší akumulaci mykotoxinů (DON i T2 a HT2 toxinů) dochází u pluchatého ovsa.
Název v anglickém jazyce
Fusarium head blight in cereals and their influence on the hygienic and technological quality of the grain
Popis výsledku anglicky
Based on the results of the evaluation of common wheat and spelt wheat at the Prague-Ruzyne site, it was found that the content of DON in spelt wheat was significantly lower compared to common wheat varieties. In accordance w other studies naked oat varieties were found to have higher resistance levels on the bases of all tested traits and also lower accumulation of mycotoxins.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
R - Projekt Ramcoveho programu EK
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů