Optimalizovaná technologie extruze obilnin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004927" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004927 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizovaná technologie extruze obilnin
Popis výsledku v původním jazyce
Anotace technologie CJ: Technologie popisuje aplikaci extruze pro zpracování obilnin za účelem využití v krmivářství. Cílem extruze je zvýšení stravitelnosti obilných zrn, tím že dojde k zmazovatění škrobů, zvýšení rozpustnosti vlákniny, eliminaci některých antinutričních faktorů, hygienizaci krmiva a zároveň nedojde k snížení stravitelnosti dusíkatých látek z důvodu nevhodných extruzních podmínek (vysoká teplota, příliš nízké, nebo příliš vysoké dávkování vody do pracovní jednotky extrudéru).
Název v anglickém jazyce
Optimized technology of cereal extrusion
Popis výsledku anglicky
The technology describes the application of extrusion for the processing of cereals for use in feed. The purpose of the extrusion is to increase the digestibility of cereal grains, by gelatinization of starches, increasing the solubility of the fiber, eliminating some antinutritional factors, hygienising the feed, and also reducing the digestibility of the nitrogenous substances due to inappropriate extrusion conditions (high temperature, too low or too high a dosing water into the extruder working unit).
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510163" target="_blank" >QJ1510163: Stanovení klíčových nutričních parametrů pšeničného zrna, vývoj nových donorů kvality a zlepšení parametrů krmiv pro efektivní výkrm monogastrů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
VÚRV-OT-09/2018
Číselná identifikace
TO180111
Technické parametry
Technologie popisuje aplikaci extruze pro zpracování obilnin za účelem využití v krmivářství.Cílem extruze je zvýšení stravitelnosti obilných zrn.
Ekonomické parametry
Z našich analýz vyplývá že přivyužití optimalizované extruze obilniny dojde k zlepšení konverze krmiva, což ve výživě kuřat představuje úsporu v rozsahu 7 - 8 tis. Kč na 10 tis. kuřecích brojlerů.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027006
Název vlastníka
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Farmet, a.s., Česká zemědělská univerzita v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—