Efektivní postupy extruze obilovin a olejnin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A78301" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:78301 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/18:00004644
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Efektivní postupy extruze obilovin a olejnin
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika je zaměřena na aplikaci technologie extruze pro zpracování obilnin a olejnin s finálním využitím ve výživě hospodářských zvířat a chemicky čistou produkci oleje. Úvodní kapitoly metodiky shrnují principy extruze, typy extrudérů a možnosti nastavení extruzního procesu včetně základních dopadů na chemicko-technologické, nutriční i hygienické změny takto zpracovaných komodit. Dále je zde komentována aktuální problematika využití extruze obilovin ve výživě monogastrů včetně doporučení vhodných extruzních linek. Vlastní metodologická část této publikace představuje optimalizované postupy extruze obilovin (pšenice) a vybraných olejnin (řepka, sója) s využitím technologie firmy Famet a.s. Vedle základních informací o požadovaných vstupních parametrech plodin pro extruzi, jsou zde v případě pšenice uvedeny konkrétní příklady změn majoritních komponent při zvoleném nastavení extruze včetně efektivit tohoto procesu ve výživě brojlerů. Rovněž v případě olejnin je dále popsán efekt extruzní teploty na n
Název v anglickém jazyce
Effective extrusion procedures of cereals and oilseeds
Popis výsledku anglicky
The methodology focuses on application of extrusion procedures in cereals and oilseeds with final application for livestock feeding and chemical-free oil production. The introductory chapters summarize extrusion principles, types of extrusion devices and option possibilities of extrusion procedures. The methodology further describes effect of extrusion on chemical and technological, nutritional as well as hygienic changes in above mentioned crops, extrusion effect on feeding value for monogastric including recommendation for suitable extrusion line. The own methodical part introduces optimized extrusion procedures of cereals (wheat) and selected oilseeds (rapeseed/canola and soya) based on the technology of the company Farmet a.s. Except basic information about demanded input parameters of extruded crops, there are presented particular examples of major component differences in dependence on extrusion properties in case of wheat as well as the impact of extruded wheat on broiler fattening. Also in ca
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510163" target="_blank" >QJ1510163: Stanovení klíčových nutričních parametrů pšeničného zrna, vývoj nových donorů kvality a zlepšení parametrů krmiv pro efektivní výkrm monogastrů</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
N
Číslo předpisu
—
Technické parametry
N
Ekonomické parametry
N
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů