Variability of selected non-starch polysaccharides in modern wheat varieties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00005018" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00005018 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Variability of selected non-starch polysaccharides in modern wheat varieties
Popis výsledku v původním jazyce
At the present time, the breeding of modern wheat cultivars is predominately based on the yield abilities, the resistance and bread-making quality parameters. Unfortunately, monitoring of nutritionally important components is still not a subject of breeding interest. Therefore, our paper analyzed variability of selected non-starch polysaccharides in the 10 modern wheat cultivars depending on different localities and treatment intensity. Significant cultivar differences were found in the content of total arabinoxylans. Variability of dietary fiber and water soluble arabinoxylans was essentially influenced by weather conditions.
Název v anglickém jazyce
Variability of selected non-starch polysaccharides in modern wheat varieties
Popis výsledku anglicky
At the present time, the breeding of modern wheat cultivars is predominately based on the yield abilities, the resistance and bread-making quality parameters. Unfortunately, monitoring of nutritionally important components is still not a subject of breeding interest. Therefore, our paper analyzed variability of selected non-starch polysaccharides in the 10 modern wheat cultivars depending on different localities and treatment intensity. Significant cultivar differences were found in the content of total arabinoxylans. Variability of dietary fiber and water soluble arabinoxylans was essentially influenced by weather conditions.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510163" target="_blank" >QJ1510163: Stanovení klíčových nutričních parametrů pšeničného zrna, vývoj nových donorů kvality a zlepšení parametrů krmiv pro efektivní výkrm monogastrů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience
ISBN
978-80-86238-80-7
ISSN
2336-6796
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
105-108
Název nakladatele
Czech Chemical Society
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000468165000021