Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vybrané nutriční parametry u současných registrovaných odrůd pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004809" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004809 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vybrané nutriční parametry u současných registrovaných odrůd pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předložená práce sledovala variabilitu 8 vybraných nutričních ukazatelů u 10 moderních odrůd pšenice seté na 3 odlišných lokalitách a při 2 úrovních agrotechniky. Vliv odrůdy na proměnlivost všech sledovaných parametrů byl signifikantní a byl současně u většiny parametrů i dominantním faktorem. Pouze hodnoty celkové dietní vlákniny a vodorozpustných arabinoxylanů více kolísaly vlivem ročníku. Nejmenší efekt na sledované parametry byl zaznamenán v případě odlišné pěstební intenzity. Potvrzená odrůdová specifita např. v obsahu arabinoxylanů, dietní vlákniny či albumino-globulinové frakce by tak mohla v budoucnu přispět k získání odrůdy s vyšší nutriční či krmnou hodnotou.

  • Název v anglickém jazyce

    Selected nutritional parameters in current registered wheat cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Presented study evaluated 8 selected nutritional parameters in 10 current cultivars of common wheat in 3 different localities and in 2 levels of treatment. The cultivar effect on variability of all tested parameters was significant and dominant factor for most of parameters as well. The values of total dietary fiber and water extractible arabinoxylans varied more owing to year conditions. The least effect on evaluated parameters was detected in case of different level of treatment. The declared specific cultivar composition e.g. in content of arabinoxylans dietary fiber or albumins and globulins could contribute to the development of new cultivars with a higher nutritional or feeding value.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510163" target="_blank" >QJ1510163: Stanovení klíčových nutričních parametrů pšeničného zrna, vývoj nových donorů kvality a zlepšení parametrů krmiv pro efektivní výkrm monogastrů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 vědecká příloha

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    409-412

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus