Strategie minimalizace dopadu sucha na udržitelnou produkci a sladovnickou kvalitu ječmene (workshop)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005085" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005085 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Strategie minimalizace dopadu sucha na udržitelnou produkci a sladovnickou kvalitu ječmene (workshop)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem projektu je především nalezení genotypů ječmene - nositelů sladovnické kvality vhodných pro období s větším výskytem suchých period v období vegetace, které se stále častěji vyskytují a jejichž další nárůst se v budoucnu předpokládá, a to především v hlavních produkčních oblastech pěstování ječmene. V případě jarního ječmene budou hledány genotypy schopnější se snadněji vyrovnat se suchem a současně být nositeli sladovnické kvality. V případě ozimého ječmene budou hledány genotypy se sladovnickou kvalitou, kterým rychlý vývoj na jaře v důsledku možnosti využít zimní vláhu poskytuje větší šanci uniknout suchu v době tvorby a zrání obilek. V polních pokusech byla prezentována světová kolekce ozimých sladovnických ječmenů, která je shromažďována, hodnocena a dlouhodobě konzervována v Genové bance Praha a linie šestiřadého ozimého ječmene s potenciálem sladovnické kvality vyšlechtěné ve Výzkumném centru SELTON, s.r.o.
Název v anglickém jazyce
The strategy for minimizing the impact of drought on sustainable production and barley malting quality (workshop)
Popis výsledku anglicky
The aim of the project is mainly all to find the barley genotypes – the bearers of the malting quality suitable for the periods with a higher occurrence of dry times during the growing season, which happen more and more frequently and their further spreading in the future is presumed namely in the main barley growing production areas. In spring barley, genotypes more capable to cope with the drought which at the same time will be the bearers of the malting quality be explored. In winter barley, the genotypes with the malting quality will be explored. Their fast development in spring due to possibility to use winter moisture gives them a greater chance of escaping drought in the period of caryopses formation and maturation. In field trials were presented world collection of winter malting barley which are collected, evaluated, longtime conservated in Gene bank Prague and lines of winter sixrow barley with potencial of malting quality from Výzkumné centrum SELTON, Ltd.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910197" target="_blank" >QK1910197: Strategie minimalizace dopadu sucha na udržitelnou produkci a sladovnickou kvalitu ječmene</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Praha 6 - Ruzyně
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
51
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce