Srovnání vybraných parametrů sladovnické jakosti v genofondu ozimého ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005475" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005475 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání vybraných parametrů sladovnické jakosti v genofondu ozimého ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Kolekce genetických zdrojů ječmene ozimého (Hordeum L.) je každoročně rozšiřována o nové položky. Cílem této studie bylo vyhodnotit 14 nových odrůd ozimého ječmene s potenciálem sladovnické kvality podle biologických a hospodářských znaků. Odrůdy byly testovány v polních podmínkách ve tříletých školkách základního hodnocení. Po sklizni zrna bylo v průběhu 2 let provedeno sladování a byly analyzovány vybrané znaky ukazatele sladovnické jakosti. Shluková analýza vypočtená na základě dat analýzy mikrosatelitů rozdělila 56 studovaných genotypů do čtyř skupin. Výsledky ukazují na široký genepool ozimých odrůd ječmene s potencionálním využitím ve sladovnictví.
Název v anglickém jazyce
The comparison of chosen characters of malting quality index in the collection of winter barley genetic resources
Popis výsledku anglicky
New accessions are included into the collection of winter barley (Hordeum L.) genetic resources every year. The objective of the present study was the evaluation of 14 new cultivars of winter barley genetic resources with potential of malting quality according to biological and agronomic characters. These characters are used for basic description of the different genotypes in the collection in the field trials during three years. After harvest of grain were analyzed during 2 years chosen characters of malting quality index. Cluster analysis based on data of microsatellite analysis divided 56 selected genotypes into four groups. Results pointed at a wide genepool of winter barley varieties with potential use in malting.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10611 - Plant sciences, botany
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
62-67
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—