Antioxidant activity and content of selected antioxidant compounds in grain of different oat cultivars
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149290" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149290 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/20:83976 RIV/60076658:12220/20:43901762
Výsledek na webu
<a href="https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/212_2020-PSE.pdf" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/212_2020-PSE.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/212/2020-PSE" target="_blank" >10.17221/212/2020-PSE</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant activity and content of selected antioxidant compounds in grain of different oat cultivars
Popis výsledku v původním jazyce
The total antioxidant activity (TAA), total contents of polyphenols (TPC), phenolic acids (TPA) and tocols (TTC) were determined in the grain of 5 oat cultivars of Czech origin grown under organic and conventional cropping systems in two-year experiments (2018 and 2019). The TPC ranged from 772.9 mg/kg DM (dry matter) (hulled oat cv. Seldon) to 890.6 mg/kg (naked oat cv. Patrik); the TPA from 261.6 mg/kg (cv. Seldon) to 479.0 mg/kg (cv. Patrik); the TTC from 110.9 mg/kg (hulled oat cv. Korok) to 126.5 mg/kg (cv. Seldon). The TAA ranged from 427.1 mg/kg (cv. Korok) to 474.9 mg/kg (cv. Seldon). Besides the effect of the cultivar, the TAA and antioxidant contents were significantly affected also by year (weather conditions); higher values were observed in the drier and warmer the year 2019. The effect of the cropping system was statistically insignificant.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant activity and content of selected antioxidant compounds in grain of different oat cultivars
Popis výsledku anglicky
The total antioxidant activity (TAA), total contents of polyphenols (TPC), phenolic acids (TPA) and tocols (TTC) were determined in the grain of 5 oat cultivars of Czech origin grown under organic and conventional cropping systems in two-year experiments (2018 and 2019). The TPC ranged from 772.9 mg/kg DM (dry matter) (hulled oat cv. Seldon) to 890.6 mg/kg (naked oat cv. Patrik); the TPA from 261.6 mg/kg (cv. Seldon) to 479.0 mg/kg (cv. Patrik); the TTC from 110.9 mg/kg (hulled oat cv. Korok) to 126.5 mg/kg (cv. Seldon). The TAA ranged from 427.1 mg/kg (cv. Korok) to 474.9 mg/kg (cv. Seldon). Besides the effect of the cultivar, the TAA and antioxidant contents were significantly affected also by year (weather conditions); higher values were observed in the drier and warmer the year 2019. The effect of the cropping system was statistically insignificant.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810102" target="_blank" >QK1810102: Vývoj perspektivních genotypů ovsa s nízkou celiakální reaktivitou a vysokou nutriční kvalitou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
PLANT SOIL AND ENVIRONMENT
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
327-333
Kód UT WoS článku
000551046400003
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85088987549