Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tocol content in oat varieties grown under different environmental conditions and farming systems

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43907344" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43907344 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/23:95065

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.jcs.2023.103733" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.jcs.2023.103733</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2023.103733" target="_blank" >10.1016/j.jcs.2023.103733</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Tocol content in oat varieties grown under different environmental conditions and farming systems

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of variety and environmental factors on the tocol content and composition in oat grain determined by liquid chromatography with fluorescence detection was investigated. Basic grain parameters - such as yield, TKW (thousand kernel weight), and fat content - and their relation to the tocol content were also monitored. Four varieties of hulled oats (Kertag, Korok, Seldon, Raven) and one of naked oats (Patrik) were grown over two years, at two different localities, under conventional and organic farming systems. The total tocol content ranged from 68.4 to 163 &amp; mu;g/g DW and consisted of only &amp; alpha;- and 13-forms of tocols, with &amp; alpha;-tocotrienol predominating (68.2%), followed by &amp; alpha;-tocopherol (26.4%). The year was the largest contributor to the overall variability, with significantly higher tocol content in 2019 (143 &amp; mu;g/g DW) compared to 2020 (94.9 &amp; mu;g/g DW). The effect of the variety and farming system was significant only for the minor 13-forms of tocols, while locality represented a statistically insignificant factor. Tocol content was strongly negatively correlated with TKW (-0.75) and moderately negatively correlated with grain yield (-0.44). Conversely, a moderate positive correlation (0.44) was found between the tocol content and grain fat content, with higher values for &amp; alpha;-forms of tocols.

  • Název v anglickém jazyce

    Tocol content in oat varieties grown under different environmental conditions and farming systems

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of variety and environmental factors on the tocol content and composition in oat grain determined by liquid chromatography with fluorescence detection was investigated. Basic grain parameters - such as yield, TKW (thousand kernel weight), and fat content - and their relation to the tocol content were also monitored. Four varieties of hulled oats (Kertag, Korok, Seldon, Raven) and one of naked oats (Patrik) were grown over two years, at two different localities, under conventional and organic farming systems. The total tocol content ranged from 68.4 to 163 &amp; mu;g/g DW and consisted of only &amp; alpha;- and 13-forms of tocols, with &amp; alpha;-tocotrienol predominating (68.2%), followed by &amp; alpha;-tocopherol (26.4%). The year was the largest contributor to the overall variability, with significantly higher tocol content in 2019 (143 &amp; mu;g/g DW) compared to 2020 (94.9 &amp; mu;g/g DW). The effect of the variety and farming system was significant only for the minor 13-forms of tocols, while locality represented a statistically insignificant factor. Tocol content was strongly negatively correlated with TKW (-0.75) and moderately negatively correlated with grain yield (-0.44). Conversely, a moderate positive correlation (0.44) was found between the tocol content and grain fat content, with higher values for &amp; alpha;-forms of tocols.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810102" target="_blank" >QK1810102: Vývoj perspektivních genotypů ovsa s nízkou celiakální reaktivitou a vysokou nutriční kvalitou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Cereal Science

  • ISSN

    0733-5210

  • e-ISSN

    1095-9963

  • Svazek periodika

    113

  • Číslo periodika v rámci svazku

    září 2023, 103733

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Kód UT WoS článku

    001049918900001

  • EID výsledku v databázi Scopus