Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tocotrienols and tocopherols in colored-grain wheat, tritordeum and barley

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A75435" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:75435 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/18:N0000008

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.123" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.123</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.123" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2017.07.123</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Tocotrienols and tocopherols in colored-grain wheat, tritordeum and barley

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Colored-grain spring and winter wheat, spring tritordeum and barley (blue aleurone, purple pericarp, and yellow endosperm) from the harvests 2014 and 2015 were evaluated for tocol contents by HPLC-FD. Higher content of total tocols was found in spring wheat varieties compared with winter varieties. Four tocols (beta-tocotrienol, alpha-tocotrienol, beta-tocopherol, and alpha-tocopherol) were identified in wheat and tritordeum varieties. Dominant tocols in purple- and blue grained wheat and yellow-grained tritordeum were alpha-tocopherol and beta-tocotrienol, whereas spring barley varieties differed from wheat and tritordeum by high alpha-tocotrienol content. The tocol content was significantly affected by genotype and in a lesser extent in some varieties and lines also by rainfall and temperatures during the crop year. Higher rainfall and lower temperatures caused in most varieties higher tocol contents. Purple- and blue-grained wheat lines with higher tocol, anthocyanin and phenolic acids with health

  • Název v anglickém jazyce

    Tocotrienols and tocopherols in colored-grain wheat, tritordeum and barley

  • Popis výsledku anglicky

    Colored-grain spring and winter wheat, spring tritordeum and barley (blue aleurone, purple pericarp, and yellow endosperm) from the harvests 2014 and 2015 were evaluated for tocol contents by HPLC-FD. Higher content of total tocols was found in spring wheat varieties compared with winter varieties. Four tocols (beta-tocotrienol, alpha-tocotrienol, beta-tocopherol, and alpha-tocopherol) were identified in wheat and tritordeum varieties. Dominant tocols in purple- and blue grained wheat and yellow-grained tritordeum were alpha-tocopherol and beta-tocotrienol, whereas spring barley varieties differed from wheat and tritordeum by high alpha-tocotrienol content. The tocol content was significantly affected by genotype and in a lesser extent in some varieties and lines also by rainfall and temperatures during the crop year. Higher rainfall and lower temperatures caused in most varieties higher tocol contents. Purple- and blue-grained wheat lines with higher tocol, anthocyanin and phenolic acids with health

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    240

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1 February

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    725-735

  • Kód UT WoS článku

    000411356900091

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85026827691