Tocotrienols and tocopherols in colored-grain wheat, tritordeum and barley
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A75435" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:75435 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/18:N0000008
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.123" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.123</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.123" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2017.07.123</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Tocotrienols and tocopherols in colored-grain wheat, tritordeum and barley
Popis výsledku v původním jazyce
Colored-grain spring and winter wheat, spring tritordeum and barley (blue aleurone, purple pericarp, and yellow endosperm) from the harvests 2014 and 2015 were evaluated for tocol contents by HPLC-FD. Higher content of total tocols was found in spring wheat varieties compared with winter varieties. Four tocols (beta-tocotrienol, alpha-tocotrienol, beta-tocopherol, and alpha-tocopherol) were identified in wheat and tritordeum varieties. Dominant tocols in purple- and blue grained wheat and yellow-grained tritordeum were alpha-tocopherol and beta-tocotrienol, whereas spring barley varieties differed from wheat and tritordeum by high alpha-tocotrienol content. The tocol content was significantly affected by genotype and in a lesser extent in some varieties and lines also by rainfall and temperatures during the crop year. Higher rainfall and lower temperatures caused in most varieties higher tocol contents. Purple- and blue-grained wheat lines with higher tocol, anthocyanin and phenolic acids with health
Název v anglickém jazyce
Tocotrienols and tocopherols in colored-grain wheat, tritordeum and barley
Popis výsledku anglicky
Colored-grain spring and winter wheat, spring tritordeum and barley (blue aleurone, purple pericarp, and yellow endosperm) from the harvests 2014 and 2015 were evaluated for tocol contents by HPLC-FD. Higher content of total tocols was found in spring wheat varieties compared with winter varieties. Four tocols (beta-tocotrienol, alpha-tocotrienol, beta-tocopherol, and alpha-tocopherol) were identified in wheat and tritordeum varieties. Dominant tocols in purple- and blue grained wheat and yellow-grained tritordeum were alpha-tocopherol and beta-tocotrienol, whereas spring barley varieties differed from wheat and tritordeum by high alpha-tocotrienol content. The tocol content was significantly affected by genotype and in a lesser extent in some varieties and lines also by rainfall and temperatures during the crop year. Higher rainfall and lower temperatures caused in most varieties higher tocol contents. Purple- and blue-grained wheat lines with higher tocol, anthocyanin and phenolic acids with health
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
240
Číslo periodika v rámci svazku
1 February
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
725-735
Kód UT WoS článku
000411356900091
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85026827691