Free and esterified carotenoids in pigmented wheat, tritordeum and barley grains
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A73958" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:73958 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/18:N0000007
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.151" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.151</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.151" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2017.07.151</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Free and esterified carotenoids in pigmented wheat, tritordeum and barley grains
Popis výsledku v původním jazyce
Carotenoids are important phytonutrients responsible for the yellow endosperm color in cereal grains. Five carotenoids, namely lutein, zeaxanthin, antheraxanthin,alpha and beta carotene, were quantified by HPLC DAD MS in fourteen genotypes of wheat, barley and tritordeum harvested in Czechia in 2014 and 2015. The highest carotenoid contents were found in yellowgrained tritordeum HT 439, followed by blue grained wheat V1 131 15, and yellow grained wheat TA 4024. Comparing carotenoid contents, blue varieties had lower whereas purple ones had the same or higher levels than conventional bread wheat. Lutein was the main carotenoid found in wheat and tritordeum while zeaxanthin dominated in barley. The majority of cereals contained considerable levels of esterified forms (up to 61 percent) of which lutein esters prevailed. It was assessed that cereal genotype determines the proportion of free and esterified forms. High temperatures and drought during the growing season promoted carotenoid biosynthesis.
Název v anglickém jazyce
Free and esterified carotenoids in pigmented wheat, tritordeum and barley grains
Popis výsledku anglicky
Carotenoids are important phytonutrients responsible for the yellow endosperm color in cereal grains. Five carotenoids, namely lutein, zeaxanthin, antheraxanthin,alpha and beta carotene, were quantified by HPLC DAD MS in fourteen genotypes of wheat, barley and tritordeum harvested in Czechia in 2014 and 2015. The highest carotenoid contents were found in yellowgrained tritordeum HT 439, followed by blue grained wheat V1 131 15, and yellow grained wheat TA 4024. Comparing carotenoid contents, blue varieties had lower whereas purple ones had the same or higher levels than conventional bread wheat. Lutein was the main carotenoid found in wheat and tritordeum while zeaxanthin dominated in barley. The majority of cereals contained considerable levels of esterified forms (up to 61 percent) of which lutein esters prevailed. It was assessed that cereal genotype determines the proportion of free and esterified forms. High temperatures and drought during the growing season promoted carotenoid biosynthesis.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
240
Číslo periodika v rámci svazku
1 February
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
670-678
Kód UT WoS článku
000411356900084
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85026802213