Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Free and esterified carotenoids in pigmented wheat, tritordeum and barley grains

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A73958" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:73958 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/18:N0000007

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.151" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.151</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.151" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2017.07.151</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Free and esterified carotenoids in pigmented wheat, tritordeum and barley grains

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Carotenoids are important phytonutrients responsible for the yellow endosperm color in cereal grains. Five carotenoids, namely lutein, zeaxanthin, antheraxanthin,alpha and beta carotene, were quantified by HPLC DAD MS in fourteen genotypes of wheat, barley and tritordeum harvested in Czechia in 2014 and 2015. The highest carotenoid contents were found in yellowgrained tritordeum HT 439, followed by blue grained wheat V1 131 15, and yellow grained wheat TA 4024. Comparing carotenoid contents, blue varieties had lower whereas purple ones had the same or higher levels than conventional bread wheat. Lutein was the main carotenoid found in wheat and tritordeum while zeaxanthin dominated in barley. The majority of cereals contained considerable levels of esterified forms (up to 61 percent) of which lutein esters prevailed. It was assessed that cereal genotype determines the proportion of free and esterified forms. High temperatures and drought during the growing season promoted carotenoid biosynthesis.

  • Název v anglickém jazyce

    Free and esterified carotenoids in pigmented wheat, tritordeum and barley grains

  • Popis výsledku anglicky

    Carotenoids are important phytonutrients responsible for the yellow endosperm color in cereal grains. Five carotenoids, namely lutein, zeaxanthin, antheraxanthin,alpha and beta carotene, were quantified by HPLC DAD MS in fourteen genotypes of wheat, barley and tritordeum harvested in Czechia in 2014 and 2015. The highest carotenoid contents were found in yellowgrained tritordeum HT 439, followed by blue grained wheat V1 131 15, and yellow grained wheat TA 4024. Comparing carotenoid contents, blue varieties had lower whereas purple ones had the same or higher levels than conventional bread wheat. Lutein was the main carotenoid found in wheat and tritordeum while zeaxanthin dominated in barley. The majority of cereals contained considerable levels of esterified forms (up to 61 percent) of which lutein esters prevailed. It was assessed that cereal genotype determines the proportion of free and esterified forms. High temperatures and drought during the growing season promoted carotenoid biosynthesis.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    240

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1 February

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    670-678

  • Kód UT WoS článku

    000411356900084

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85026802213