Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Effect of Boiling and in Vitro Digestion on the Carotenoid Content of Colored-grain Wheat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F23%3AN0000003" target="_blank" >RIV/25328859:_____/23:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/23:91751

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157522006202" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157522006202</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2022.105002" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2022.105002</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of Boiling and in Vitro Digestion on the Carotenoid Content of Colored-grain Wheat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The boiling of colored-grain wheat kernels resulted in a more pronounced loss of total carotenoids compared to in vitro digestion (27.3% vs. 12.1%). After both boiling and digestion, the highest carotenoid content was preserved in Citrus and Bona Vita wheats with yellow endosperm (2.34 and 1.88 mu g/g), which is more than six times the content retained in the digested material of red and blue varieties. Esterified carotenoids exhibited subaverage heat-resistance, as their content dropped to 58.0% after boiling, while decreasing only slightly due to digestion (to 53.4%). The stability of free zeaxanthin, lutein, and beta-carotene differed significantly throughout boiling (92.3% > 72.3% > 27.1%) and subsequent digestion (68.3% > 60.1% > beta-carotene was reduced completely). Exposure to high temperatures and other factors in play during digestion (i.e. acidic environment) resulted in lutein E/Z isomerization, mainly reflected by an increase in 9-and 9'-Z-lutein content to 111% and 225%.

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Boiling and in Vitro Digestion on the Carotenoid Content of Colored-grain Wheat

  • Popis výsledku anglicky

    The boiling of colored-grain wheat kernels resulted in a more pronounced loss of total carotenoids compared to in vitro digestion (27.3% vs. 12.1%). After both boiling and digestion, the highest carotenoid content was preserved in Citrus and Bona Vita wheats with yellow endosperm (2.34 and 1.88 mu g/g), which is more than six times the content retained in the digested material of red and blue varieties. Esterified carotenoids exhibited subaverage heat-resistance, as their content dropped to 58.0% after boiling, while decreasing only slightly due to digestion (to 53.4%). The stability of free zeaxanthin, lutein, and beta-carotene differed significantly throughout boiling (92.3% > 72.3% > 27.1%) and subsequent digestion (68.3% > 60.1% > beta-carotene was reduced completely). Exposure to high temperatures and other factors in play during digestion (i.e. acidic environment) resulted in lutein E/Z isomerization, mainly reflected by an increase in 9-and 9'-Z-lutein content to 111% and 225%.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

    1096-0481

  • Svazek periodika

    115

  • Číslo periodika v rámci svazku

    AN 105002

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000902067200012

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85141465456