Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Carotenoid content of extruded and puffed products made of colored-grain wheats

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A81949" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:81949 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/21:N0000008

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620318136" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620318136</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127951" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2020.127951</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Carotenoid content of extruded and puffed products made of colored-grain wheats

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Wheat is a relevant source not only of essential macronutrients but also of many other health-promoting phytochemicals (carotenoids, anthocyanins, tocols, phenolic acids, etc.). Colored-grain wheats were used for extrusion and kernel puffing. The total content of carotenoids (sum of lutein, zeaxanthin, antheraxanthin, a- and b-carotene, and xanthophyll esters) decreased significantly due to extrusion (to 25,7%) and puffing (to 31,6%), compared to the content in the raw material. Zeaxanthin was shown to be the most stable among all detected carotenoids (30,8 and 48,7% was preserved). The results of the performed analyses have not confirmed greater stability of xanthophyll esters against higher temperatures (decrease to 29,5 and 22,1%). Both technologies induced E-to Z-isomerization of all-E-lutein and puffing also of all-E-zeaxanthin. Higher concentrations of 13-Z- and 9-Z-zeaxanthin were identified in puffed grains (2x and 37x on average). To preserve more carotenoids, it is appropriate to look for a

  • Název v anglickém jazyce

    Carotenoid content of extruded and puffed products made of colored-grain wheats

  • Popis výsledku anglicky

    Wheat is a relevant source not only of essential macronutrients but also of many other health-promoting phytochemicals (carotenoids, anthocyanins, tocols, phenolic acids, etc.). Colored-grain wheats were used for extrusion and kernel puffing. The total content of carotenoids (sum of lutein, zeaxanthin, antheraxanthin, a- and b-carotene, and xanthophyll esters) decreased significantly due to extrusion (to 25,7%) and puffing (to 31,6%), compared to the content in the raw material. Zeaxanthin was shown to be the most stable among all detected carotenoids (30,8 and 48,7% was preserved). The results of the performed analyses have not confirmed greater stability of xanthophyll esters against higher temperatures (decrease to 29,5 and 22,1%). Both technologies induced E-to Z-isomerization of all-E-lutein and puffing also of all-E-zeaxanthin. Higher concentrations of 13-Z- and 9-Z-zeaxanthin were identified in puffed grains (2x and 37x on average). To preserve more carotenoids, it is appropriate to look for a

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910343" target="_blank" >QK1910343: Nové znaky pšenice pro zvýšení adaptačních možností v prostředí globální změny klimatu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

    1873-7072

  • Svazek periodika

    340

  • Číslo periodika v rámci svazku

    mar

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    0-0

  • Kód UT WoS článku

    000594652900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85090191273