Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tocols and Carotenoids of Einkorn, Emmer and Spring Wheat Varieties: Selection for Breeding and Production

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A54652" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:54652 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Tocols and Carotenoids of Einkorn, Emmer and Spring Wheat Varieties: Selection for Breeding and Production

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Einkorn (Triticum monococcum L., subsp. monococcum), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank], subsp. dicoccum) and spring bread wheat (Triticum aestivum L.) may be rich in lipophilic antioxidants (tocols and carotenoids), and therefore potential foodsources with good nutritional properties. The aim of the present study was to determine the contents of major lipophilic antioxidants beneficial for human health in wheat varieties and landraces for breeding and production. In field experiments over twoyears fifteen einkorn, emmer and spring wheat varieties were analysed for the contents of tocols and carotenoids in grain. A high carotenoid content (lutein, zeaxanthin, beta-carotene) was typical for the selected einkorn genotypes. Among the analysed wheat species the highest content was of beta-tocotrienol, especially in the einkorn accessions. Alpha-Tocotrienol was abundant in einkorn and emmer wheat species. Higher contents of alpha- and beta-tocopherols were characteristic of spring

  • Název v anglickém jazyce

    Tocols and Carotenoids of Einkorn, Emmer and Spring Wheat Varieties: Selection for Breeding and Production

  • Popis výsledku anglicky

    Einkorn (Triticum monococcum L., subsp. monococcum), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank], subsp. dicoccum) and spring bread wheat (Triticum aestivum L.) may be rich in lipophilic antioxidants (tocols and carotenoids), and therefore potential foodsources with good nutritional properties. The aim of the present study was to determine the contents of major lipophilic antioxidants beneficial for human health in wheat varieties and landraces for breeding and production. In field experiments over twoyears fifteen einkorn, emmer and spring wheat varieties were analysed for the contents of tocols and carotenoids in grain. A high carotenoid content (lutein, zeaxanthin, beta-carotene) was typical for the selected einkorn genotypes. Among the analysed wheat species the highest content was of beta-tocotrienol, especially in the einkorn accessions. Alpha-Tocotrienol was abundant in einkorn and emmer wheat species. Higher contents of alpha- and beta-tocopherols were characteristic of spring

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92111" target="_blank" >QH92111: Antioxidanty a antioxidační aktivita u vybraných minoritních plodin ke zlepšení kvality výživy obyvatelstva</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF CEREAL SCIENCE

  • ISSN

    0733-5210

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    207-214

  • Kód UT WoS článku

    000317162500008

  • EID výsledku v databázi Scopus