Tocols and Carotenoids of Einkorn, Emmer and Spring Wheat Varieties: Selection for Breeding and Production
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A54652" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:54652 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Tocols and Carotenoids of Einkorn, Emmer and Spring Wheat Varieties: Selection for Breeding and Production
Popis výsledku v původním jazyce
Einkorn (Triticum monococcum L., subsp. monococcum), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank], subsp. dicoccum) and spring bread wheat (Triticum aestivum L.) may be rich in lipophilic antioxidants (tocols and carotenoids), and therefore potential foodsources with good nutritional properties. The aim of the present study was to determine the contents of major lipophilic antioxidants beneficial for human health in wheat varieties and landraces for breeding and production. In field experiments over twoyears fifteen einkorn, emmer and spring wheat varieties were analysed for the contents of tocols and carotenoids in grain. A high carotenoid content (lutein, zeaxanthin, beta-carotene) was typical for the selected einkorn genotypes. Among the analysed wheat species the highest content was of beta-tocotrienol, especially in the einkorn accessions. Alpha-Tocotrienol was abundant in einkorn and emmer wheat species. Higher contents of alpha- and beta-tocopherols were characteristic of spring
Název v anglickém jazyce
Tocols and Carotenoids of Einkorn, Emmer and Spring Wheat Varieties: Selection for Breeding and Production
Popis výsledku anglicky
Einkorn (Triticum monococcum L., subsp. monococcum), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank], subsp. dicoccum) and spring bread wheat (Triticum aestivum L.) may be rich in lipophilic antioxidants (tocols and carotenoids), and therefore potential foodsources with good nutritional properties. The aim of the present study was to determine the contents of major lipophilic antioxidants beneficial for human health in wheat varieties and landraces for breeding and production. In field experiments over twoyears fifteen einkorn, emmer and spring wheat varieties were analysed for the contents of tocols and carotenoids in grain. A high carotenoid content (lutein, zeaxanthin, beta-carotene) was typical for the selected einkorn genotypes. Among the analysed wheat species the highest content was of beta-tocotrienol, especially in the einkorn accessions. Alpha-Tocotrienol was abundant in einkorn and emmer wheat species. Higher contents of alpha- and beta-tocopherols were characteristic of spring
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92111" target="_blank" >QH92111: Antioxidanty a antioxidační aktivita u vybraných minoritních plodin ke zlepšení kvality výživy obyvatelstva</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
JOURNAL OF CEREAL SCIENCE
ISSN
0733-5210
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
207-214
Kód UT WoS článku
000317162500008
EID výsledku v databázi Scopus
—