Tocols of selected spring wheat (Triticum aestivum L.), einkorn wheat (Triticum monococcum L.) and wild emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) varieties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001166" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001166 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/10:19439
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Tocols of selected spring wheat (Triticum aestivum L.), einkorn wheat (Triticum monococcum L.) and wild emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) varieties
Popis výsledku v původním jazyce
Wheat contributes significantly worldwide to antioxidant income with beneficial healthy effects. Two varieties of einkorn wheat (Triticum monococcum L. ? Escana and Schwedisches Einkorn), two varieties of wild emmer [Triticum dicoccum Schuebl (Schrank)](Rudico and Kahler Emmer) and three varieties of spring wheat (Triticum aestivum L. ? Granny, Kärtner Früher and SW Kadrilj) were evaluated for tocols ? tocopherols and tocotrienols by high performance liquid chromatography ? electrospray ionisation tandem mass spectrometry (HPLC?ESI/MS/MS). Investigated emmer and einkorn wheat varieties have shown minor lower total tocols content in comparison with spring varieties, however significant typical levels of tocopherols and tocotrienols were found in thesegroups. In einkorn wheat varieties the major abundance of total tocols is represented by tocotrienols (Schwedisches Einkorn 65.0%, Escana 54.9%), in emmer wheat varieties the abundance of tocotrienols and tocopherols were similar (Rudico
Název v anglickém jazyce
Tocols of selected spring wheat (Triticum aestivum L.), einkorn wheat (Triticum monococcum L.) and wild emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) varieties
Popis výsledku anglicky
Wheat contributes significantly worldwide to antioxidant income with beneficial healthy effects. Two varieties of einkorn wheat (Triticum monococcum L. ? Escana and Schwedisches Einkorn), two varieties of wild emmer [Triticum dicoccum Schuebl (Schrank)](Rudico and Kahler Emmer) and three varieties of spring wheat (Triticum aestivum L. ? Granny, Kärtner Früher and SW Kadrilj) were evaluated for tocols ? tocopherols and tocotrienols by high performance liquid chromatography ? electrospray ionisation tandem mass spectrometry (HPLC?ESI/MS/MS). Investigated emmer and einkorn wheat varieties have shown minor lower total tocols content in comparison with spring varieties, however significant typical levels of tocopherols and tocotrienols were found in thesegroups. In einkorn wheat varieties the major abundance of total tocols is represented by tocotrienols (Schwedisches Einkorn 65.0%, Escana 54.9%), in emmer wheat varieties the abundance of tocotrienols and tocopherols were similar (Rudico
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92111" target="_blank" >QH92111: Antioxidanty a antioxidační aktivita u vybraných minoritních plodin ke zlepšení kvality výživy obyvatelstva</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
123
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000281010300045
EID výsledku v databázi Scopus
—