Obsah polyfenolových antioxidantů a selenu a antioxidační aktivita u vybraných odrůd pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice jednozrnky (Triticum monococcum L.) a pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schuebl (Schrank))
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00000846" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00000846 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/09:29279
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah polyfenolových antioxidantů a selenu a antioxidační aktivita u vybraných odrůd pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice jednozrnky (Triticum monococcum L.) a pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schuebl (Schrank))
Popis výsledku v původním jazyce
Z hlediska obsahu celkových polyfenolů (CP), antioxidační aktivity (AOA) a obsahu selenu (Se) byly vyhodnoceny dvě odrůdy pšenice jednozrnky (Triticum monococcum L.) Escana a Schwedisches Einkorn), dvě odrůdy pšenice dvouzrnky [Triticum dicoccum Schuebl(Schrank)] Rudico a Kahler Emmer a tři odrůdy pšenice seté (Triticum aestivum L.) Granny, Kärtner Früher a SW Kadrilj. Obsah CP byl významně vyšší v pšenicích dvouzrnkách a jednozrnce Schwedisches Einkorn a odrůda SW Kadrilj se významně lišila vyšším obsahem CP od ostatních jarních pšenic a odrůdy Escana. Podobně Schwedisches Einkorn a dvouzrnky měly podstatně vyšší AOA ve srovnání s jarními pšenicemi, u nichţ nejvyšší AOA měla odrůda SW Kadrilj. Vyšší obsah selenu byl charakteristický pro dvouzrnky a jarní odrůdy SW Kadrilj a Granny.
Název v anglickém jazyce
Content of polyphenolic antioxidants and selenium content and antioxidant activity in selected varieties of common wheat (Triticum aestivum L.), einkorn wheat (Triticum monococcum L.) and wild emmer (Triticum dicoccum Schuebl (Schrank))
Popis výsledku anglicky
Two varieties of einkorn wheat (Triticum monococcum L.) Escana and Schwedisches Einkorn, two varieties of wild emmer [Triticum dicoccum Schuebl (Schrank)? Rudico and Kahler Emmer and three varieties of spring wheat (Triticum aestivum L.) Granny, KärtnerFrüher and SW Kadrilj were evaluated for antioxidants ? total polyphenols (CP), antioxidant activity (AOA) and selenium content (Se). CP were significantly higher in emmer wheat varieties and Schwedisches Einkorn and SW Kadrilj variety featured distinctively with higher CP from other spring varieties and the variety Escana. Similarly Schwedisches Einkorn and emmer wheat varieties showed unambiguously higher AOA in comparison with spring wheat varieties, where the highest AOA has been shown in SW Kadrilj. Higher Se was related to emmer wheat varieties, and the SW Kadrilj and Granny spring wheat varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92111" target="_blank" >QH92111: Antioxidanty a antioxidační aktivita u vybraných minoritních plodin ke zlepšení kvality výživy obyvatelstva</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
12-CD Brno
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—