Antioxidant activity of grain of einkorn (Triticum monococcum L.), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) and spring wheat (Triticum aestivum L.) varieties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A53967" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:53967 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant activity of grain of einkorn (Triticum monococcum L.), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) and spring wheat (Triticum aestivum L.) varieties
Popis výsledku v původním jazyce
Wheat and cereals generally are largely consumed worldwide and contribute significantly to antioxidant intake with beneficial health effects. In the precise two-year field experiments, two varieties of wheat einkorn, two varieties of emmer wheat and three varieties of spring wheat in 2008 and moreover further two spring wheat varieties, three einkorn varieties and three emmer wheat varieties in 2009, were evaluated for antioxidant activity (AOA) using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl assay (DPPH). The higher grain AOA was observed in emmer (215.4?257.6 mg Trolox/kg DM) and einkorn (149.8?255.8 mg Trolox/kg DM) varieties, while in spring varieties the AOA ranged between 195.8 and 210.0 mg Trolox/kg DM. A linear correlation between total polyphenols and AOAwas determined (r = 0.739,P ? 0.05). Emmer and einkorn wheat varieties showed high AOA and can be promising sources of these nutritionally appreciated grain constituents.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant activity of grain of einkorn (Triticum monococcum L.), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) and spring wheat (Triticum aestivum L.) varieties
Popis výsledku anglicky
Wheat and cereals generally are largely consumed worldwide and contribute significantly to antioxidant intake with beneficial health effects. In the precise two-year field experiments, two varieties of wheat einkorn, two varieties of emmer wheat and three varieties of spring wheat in 2008 and moreover further two spring wheat varieties, three einkorn varieties and three emmer wheat varieties in 2009, were evaluated for antioxidant activity (AOA) using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl assay (DPPH). The higher grain AOA was observed in emmer (215.4?257.6 mg Trolox/kg DM) and einkorn (149.8?255.8 mg Trolox/kg DM) varieties, while in spring varieties the AOA ranged between 195.8 and 210.0 mg Trolox/kg DM. A linear correlation between total polyphenols and AOAwas determined (r = 0.739,P ? 0.05). Emmer and einkorn wheat varieties showed high AOA and can be promising sources of these nutritionally appreciated grain constituents.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92111" target="_blank" >QH92111: Antioxidanty a antioxidační aktivita u vybraných minoritních plodin ke zlepšení kvality výživy obyvatelstva</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
15-21
Kód UT WoS článku
00029976700
EID výsledku v databázi Scopus
—