Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant activity of grain of einkorn (Triticum monococcum L.), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) and spring wheat (Triticum aestivum L.) varieties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A53967" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:53967 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant activity of grain of einkorn (Triticum monococcum L.), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) and spring wheat (Triticum aestivum L.) varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Wheat and cereals generally are largely consumed worldwide and contribute significantly to antioxidant intake with beneficial health effects. In the precise two-year field experiments, two varieties of wheat einkorn, two varieties of emmer wheat and three varieties of spring wheat in 2008 and moreover further two spring wheat varieties, three einkorn varieties and three emmer wheat varieties in 2009, were evaluated for antioxidant activity (AOA) using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl assay (DPPH). The higher grain AOA was observed in emmer (215.4?257.6 mg Trolox/kg DM) and einkorn (149.8?255.8 mg Trolox/kg DM) varieties, while in spring varieties the AOA ranged between 195.8 and 210.0 mg Trolox/kg DM. A linear correlation between total polyphenols and AOAwas determined (r = 0.739,P ? 0.05). Emmer and einkorn wheat varieties showed high AOA and can be promising sources of these nutritionally appreciated grain constituents.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity of grain of einkorn (Triticum monococcum L.), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) and spring wheat (Triticum aestivum L.) varieties

  • Popis výsledku anglicky

    Wheat and cereals generally are largely consumed worldwide and contribute significantly to antioxidant intake with beneficial health effects. In the precise two-year field experiments, two varieties of wheat einkorn, two varieties of emmer wheat and three varieties of spring wheat in 2008 and moreover further two spring wheat varieties, three einkorn varieties and three emmer wheat varieties in 2009, were evaluated for antioxidant activity (AOA) using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl assay (DPPH). The higher grain AOA was observed in emmer (215.4?257.6 mg Trolox/kg DM) and einkorn (149.8?255.8 mg Trolox/kg DM) varieties, while in spring varieties the AOA ranged between 195.8 and 210.0 mg Trolox/kg DM. A linear correlation between total polyphenols and AOAwas determined (r = 0.739,P ? 0.05). Emmer and einkorn wheat varieties showed high AOA and can be promising sources of these nutritionally appreciated grain constituents.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92111" target="_blank" >QH92111: Antioxidanty a antioxidační aktivita u vybraných minoritních plodin ke zlepšení kvality výživy obyvatelstva</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    15-21

  • Kód UT WoS článku

    00029976700

  • EID výsledku v databázi Scopus