Content of phenolic antioxidants and selenium in grain of einkorn (Triticum monococcum), emmer (Triticum dicoccum) and spring wheat (Triticum aestivum) varieties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A50521" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:50521 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/11:00001770
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Content of phenolic antioxidants and selenium in grain of einkorn (Triticum monococcum), emmer (Triticum dicoccum) and spring wheat (Triticum aestivum) varieties
Popis výsledku v původním jazyce
In the precise two-year field experiments in 2008 and 2009 two varieties of wheat einkorn, two varieties of emmer wheat and three varieties of spring wheat and in 2009 in addition two other spring wheat varieties, three einkorn varieties and three emmerwheat varieties were evaluated for selenium content and antioxidants ? total polyphenols (TP). Se was determined by HGAAS and total polyphenols with Folin-Ciocalteau assay. Higher Se content in grain is related to emmer (58.9-68.4 mcg/kg DM) and einkorn(50.0-54.8 mcg/kg DM) varieties, in spring varieties selenium content ranged from 29.8 to 39.9 mcg/kg DM. Among the varieties with high TP prevail emmer varieties, less represented are einkorn and spring wheat varieties. Between different varieties significant differences have been determined. TP were significantly higher in emmer wheat varieties and one einkorn and one spring wheat variety. Between TP and Se significant linear correlation has been determined (r=0.709).
Název v anglickém jazyce
Content of phenolic antioxidants and selenium in grain of einkorn (Triticum monococcum), emmer (Triticum dicoccum) and spring wheat (Triticum aestivum) varieties
Popis výsledku anglicky
In the precise two-year field experiments in 2008 and 2009 two varieties of wheat einkorn, two varieties of emmer wheat and three varieties of spring wheat and in 2009 in addition two other spring wheat varieties, three einkorn varieties and three emmerwheat varieties were evaluated for selenium content and antioxidants ? total polyphenols (TP). Se was determined by HGAAS and total polyphenols with Folin-Ciocalteau assay. Higher Se content in grain is related to emmer (58.9-68.4 mcg/kg DM) and einkorn(50.0-54.8 mcg/kg DM) varieties, in spring varieties selenium content ranged from 29.8 to 39.9 mcg/kg DM. Among the varieties with high TP prevail emmer varieties, less represented are einkorn and spring wheat varieties. Between different varieties significant differences have been determined. TP were significantly higher in emmer wheat varieties and one einkorn and one spring wheat variety. Between TP and Se significant linear correlation has been determined (r=0.709).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92111" target="_blank" >QH92111: Antioxidanty a antioxidační aktivita u vybraných minoritních plodin ke zlepšení kvality výživy obyvatelstva</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
235-243
Kód UT WoS článku
000291215400007
EID výsledku v databázi Scopus
—