Spring, einkorn and emmer wheat species ? potential rich sources of free ferulic acid and other phenolic compounds
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A54803" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:54803 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Spring, einkorn and emmer wheat species ? potential rich sources of free ferulic acid and other phenolic compounds
Popis výsledku v původním jazyce
Einkorn (Triticum monococcum L., subsp. monococcum), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank], subsp. dicoccum) and spring wheat (Triticum aestivum L.) may be rich in hydrophilic antioxidants, therefore being a potential food source with high nutritional properties. The aim of the present study was to assess the content of free ferulic acid (FFA) and total polyphenols (TP) beneficial for human health in wheat varieties and accessions for breeding and production. Einkorn, emmer and spring wheat varieties were assessed for TP and FFA contents in the precise two-year field experiments. The highest FFA content was determined in emmer wheat varieties and spring cv. Granny. High TP content was characteristic for emmer and spring wheat accessions, however also some einkorn ones were characterised by high levels. Year of cultivation showed a significant impact on FFA contents.
Název v anglickém jazyce
Spring, einkorn and emmer wheat species ? potential rich sources of free ferulic acid and other phenolic compounds
Popis výsledku anglicky
Einkorn (Triticum monococcum L., subsp. monococcum), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank], subsp. dicoccum) and spring wheat (Triticum aestivum L.) may be rich in hydrophilic antioxidants, therefore being a potential food source with high nutritional properties. The aim of the present study was to assess the content of free ferulic acid (FFA) and total polyphenols (TP) beneficial for human health in wheat varieties and accessions for breeding and production. Einkorn, emmer and spring wheat varieties were assessed for TP and FFA contents in the precise two-year field experiments. The highest FFA content was determined in emmer wheat varieties and spring cv. Granny. High TP content was characteristic for emmer and spring wheat accessions, however also some einkorn ones were characterised by high levels. Year of cultivation showed a significant impact on FFA contents.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
347-353
Kód UT WoS článku
0003088404
EID výsledku v databázi Scopus
—