The Antioxidant Activity of Ancient Wheat Varieties and Modern Wheat Varieties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F16%3A43891870" target="_blank" >RIV/60076658:12220/16:43891870 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Antioxidant Activity of Ancient Wheat Varieties and Modern Wheat Varieties
Popis výsledku v původním jazyce
Wheat is a crucial dietary stable and economic commodity around the globe. It plays an im-portant role in health benefits to combat oxidative stress in the human body by maintaining a balance between antioxidants and oxidants. The objective of this study was to determine the contents of antiox-idant activity (tocopherols) in varieties of einkorn, emmer, spelt and Triticum aestivum L. and identify the richest sources for improving the nutritional value of bread, pasta and other wheat products. The field experiment were arranged in Ceske Budejovice from 2010 to 2012 with 26 wheat varieties. 2,2-diphenyl-1-pycrylhydrazyl assay was used to evaluate the level of antioxidant activity. The results reve-aled that antioxidant activity (AOA) ranged from 225.45 mg/kg Trolox DM to 400.83 mg/kg Trolox DM and its values were significantly different among varieties, ploidy level and wheat accessions. Also, modern wheat varieties showed higher AOA than ancient wheat varieties apart from emmer varieties.
Název v anglickém jazyce
The Antioxidant Activity of Ancient Wheat Varieties and Modern Wheat Varieties
Popis výsledku anglicky
Wheat is a crucial dietary stable and economic commodity around the globe. It plays an im-portant role in health benefits to combat oxidative stress in the human body by maintaining a balance between antioxidants and oxidants. The objective of this study was to determine the contents of antiox-idant activity (tocopherols) in varieties of einkorn, emmer, spelt and Triticum aestivum L. and identify the richest sources for improving the nutritional value of bread, pasta and other wheat products. The field experiment were arranged in Ceske Budejovice from 2010 to 2012 with 26 wheat varieties. 2,2-diphenyl-1-pycrylhydrazyl assay was used to evaluate the level of antioxidant activity. The results reve-aled that antioxidant activity (AOA) ranged from 225.45 mg/kg Trolox DM to 400.83 mg/kg Trolox DM and its values were significantly different among varieties, ploidy level and wheat accessions. Also, modern wheat varieties showed higher AOA than ancient wheat varieties apart from emmer varieties.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Využití systému participatory breeding ve výzkumu a šlechtění odrůd pšenice vhodných pro ekologické pěstování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of International PhD Students Conference Mendel University in Brno
ISBN
978-80-7509-443-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
158-162
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 11. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—