Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Antioxidant Activity of Ancient Wheat Varieties and Modern Wheat Varieties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F16%3A43891870" target="_blank" >RIV/60076658:12220/16:43891870 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Antioxidant Activity of Ancient Wheat Varieties and Modern Wheat Varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Wheat is a crucial dietary stable and economic commodity around the globe. It plays an im-portant role in health benefits to combat oxidative stress in the human body by maintaining a balance between antioxidants and oxidants. The objective of this study was to determine the contents of antiox-idant activity (tocopherols) in varieties of einkorn, emmer, spelt and Triticum aestivum L. and identify the richest sources for improving the nutritional value of bread, pasta and other wheat products. The field experiment were arranged in Ceske Budejovice from 2010 to 2012 with 26 wheat varieties. 2,2-diphenyl-1-pycrylhydrazyl assay was used to evaluate the level of antioxidant activity. The results reve-aled that antioxidant activity (AOA) ranged from 225.45 mg/kg Trolox DM to 400.83 mg/kg Trolox DM and its values were significantly different among varieties, ploidy level and wheat accessions. Also, modern wheat varieties showed higher AOA than ancient wheat varieties apart from emmer varieties.

  • Název v anglickém jazyce

    The Antioxidant Activity of Ancient Wheat Varieties and Modern Wheat Varieties

  • Popis výsledku anglicky

    Wheat is a crucial dietary stable and economic commodity around the globe. It plays an im-portant role in health benefits to combat oxidative stress in the human body by maintaining a balance between antioxidants and oxidants. The objective of this study was to determine the contents of antiox-idant activity (tocopherols) in varieties of einkorn, emmer, spelt and Triticum aestivum L. and identify the richest sources for improving the nutritional value of bread, pasta and other wheat products. The field experiment were arranged in Ceske Budejovice from 2010 to 2012 with 26 wheat varieties. 2,2-diphenyl-1-pycrylhydrazyl assay was used to evaluate the level of antioxidant activity. The results reve-aled that antioxidant activity (AOA) ranged from 225.45 mg/kg Trolox DM to 400.83 mg/kg Trolox DM and its values were significantly different among varieties, ploidy level and wheat accessions. Also, modern wheat varieties showed higher AOA than ancient wheat varieties apart from emmer varieties.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Využití systému participatory breeding ve výzkumu a šlechtění odrůd pšenice vhodných pro ekologické pěstování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of International PhD Students Conference Mendel University in Brno

  • ISBN

    978-80-7509-443-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    158-162

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 11. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku