Variation of the total content of polyphenols and phenolic acids in einkorn, emmer, spelt and common wheat grain as a function of genotype, wheat species and crop year
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A79212" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:79212 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/19:43900536 RIV/00027006:_____/19:00005105
Výsledek na webu
<a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/pse.htm?type=article&id=134_2019-PSE" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/pse.htm?type=article&id=134_2019-PSE</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/134/2019-PSE" target="_blank" >10.17221/134/2019-PSE</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Variation of the total content of polyphenols and phenolic acids in einkorn, emmer, spelt and common wheat grain as a function of genotype, wheat species and crop year
Popis výsledku v původním jazyce
The study aimed at evaluating the total content of polyphenols (TPC) and phenolic acids (TPA) in grain of 4 spring einkorn, 4 emmer, 4 spelt and 4 common wheat genotypes cultivated under organic cropping system in two-year trials. The TPC and TPA were significantly affected both by genotype, wheat species and crop year (weather conditions). At the same time, TPC and TPA were mainly affected by the crop year while the effect of genetic factors was lesser. The TPC ranged from 618 mg/kg DM (dry matter) (common wheat cv. Annie) to 792,37 mg/kg DM(Triticum monococcum GEO) and TPA from 700,66 mg/kg DM (cv. Annie) to 874,74 mg/kg DM (Schwedishes einkorn) in an average of two-year results. Related to the wheat species, total content of polyphenols was in order einkorn - emmer - common wheat - spelt, total content of phenolic acids in order einkorn - spelt - emmer - common wheat. Higher TPC and TPA were observed in the very dry year 2018.
Název v anglickém jazyce
Variation of the total content of polyphenols and phenolic acids in einkorn, emmer, spelt and common wheat grain as a function of genotype, wheat species and crop year
Popis výsledku anglicky
The study aimed at evaluating the total content of polyphenols (TPC) and phenolic acids (TPA) in grain of 4 spring einkorn, 4 emmer, 4 spelt and 4 common wheat genotypes cultivated under organic cropping system in two-year trials. The TPC and TPA were significantly affected both by genotype, wheat species and crop year (weather conditions). At the same time, TPC and TPA were mainly affected by the crop year while the effect of genetic factors was lesser. The TPC ranged from 618 mg/kg DM (dry matter) (common wheat cv. Annie) to 792,37 mg/kg DM(Triticum monococcum GEO) and TPA from 700,66 mg/kg DM (cv. Annie) to 874,74 mg/kg DM (Schwedishes einkorn) in an average of two-year results. Related to the wheat species, total content of polyphenols was in order einkorn - emmer - common wheat - spelt, total content of phenolic acids in order einkorn - spelt - emmer - common wheat. Higher TPC and TPA were observed in the very dry year 2018.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Využití systému participatory breeding ve výzkumu a šlechtění odrůd pšenice vhodných pro ekologické pěstování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
1805-9368
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
260-266
Kód UT WoS článku
000469024900006
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85067986959