Prostředek prodlužující kvalitativní parametry plodů ovoce a způsob jeho výroby
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10176957" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10176957 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Prostředek prodlužující kvalitativní parametry plodů ovoce a způsob jeho výroby
Popis výsledku v původním jazyce
Řešení se týká prostředku prodlužujícího kvalitativní parametry plodů ovoce, zejména jablek, na bázi extraktu z tymiánu, který je charakterizován tím, že obsahuje anorganický nosič vybraný ze skupiny zeolitů, oxidů kovů, hydratovaných oxidů kovů nebo organický nosič ze skupiny papírů, aktivního uhlí, syntetických polymerů jako je polyetylén, polypropylén, polyamid, polyuretan, dále rostlinný extrakt nebo silice obsahující látky prodlužující kvalitativní parametry plodů ovoce, ze skupiny zahrnující tymián, zejména tymián obecný Thymus vulgaris L. z čeledi Lamiaceae - hluchavkovité, přičemž extrakt tymiánu je připravitelný 24hodinovým macerováním rozemletého tymiánu v etanolu v hmotnostním poměru tymiánu k rozpouštědlu 1:10, resp. silice z tymiánu, připravitelná smícháním 3 hmotn. dílů tymiánové silice získané hydrodestilací a 7 hmotn. dílů čistého acetonu, a případně dále pomocnou látku. Řešení se dále týká způsobu výroby prostředku prodlužujícího kvalitativní parametry plodů ovoce, který je charakterizován tím, že anorganický nebo organický nosič nasorbuje rostlinný extrakt nebo silice a vytvořený pevný prostředek je fixován mezi skladovanými plody umístěnými v nádobách.
Název v anglickém jazyce
A means of prolonging the quality parameters of fruits and producing it
Popis výsledku anglicky
The solution is a means of prolonging the quality parameters of fruit, especially apples, based on thyme extract, it contains an inorganic carrier selected from the group of zeolites, metal oxides, hydrated metal oxides or an organic carrier from the group of papers, activated carbon, synthetic polymers such as polyethylene, polypropylene, polyamide, polyurethane, a plant extract or an essential oil containing substances inhibiting the growth of fungal pathogens from the group comprising thyme, in particular, thyme Thymus vulgaris L. from the family Lamiaceae, where thyme extract can be prepared by 24-hour maceration of ground thyme in ethanol at a weight ratio of thyme to solvent of 1:10, or thyme essential oil, prepared by mixing 3 parts by weight thyme essential oils obtained by hydrodistillation and 7 parts by weight pure acetone, and optionally an excipient. The invention further relates to a method of producing a composition extending the quality parameters of fruit, in which a plant extract or essential oil inhibiting the growth of fungal pathogens is absorbed on an inorganic or organic carrier on stored fruit and the solid composition formed is fixed between stored fruits placed in containers.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA01020163" target="_blank" >TA01020163: Inovace výrobní technologie pěstebních substrátů a vývoj environmentálně bezpečných přípravků zvyšujících obranyschopnost rostlin a skladovatelnost rostlinných produktů vůči chorobám a škůdcům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
308952
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
25. 8. 2021
Název vlastníka
Výzkumný ústav rostlinné výroby,v.v.i.; AGRO CS,a.s.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence