Antimicrobial effect of encapsulated and non-encapsulated thyme essential oil
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A43911030" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:43911030 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.bcc.bas.bg/BCC_Volumes/Volume_46_Special_B_2014/BCC-46-B-78-81.pdf" target="_blank" >http://www.bcc.bas.bg/BCC_Volumes/Volume_46_Special_B_2014/BCC-46-B-78-81.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antimicrobial effect of encapsulated and non-encapsulated thyme essential oil
Popis výsledku v původním jazyce
Some plants contain functional compounds with antimicrobial activity. Phenols, polyphenols, micronutrients and essential oils belong to them. These bioactive compounds can be used against pathogenic and food spoilage bacteria. Thyme essential oil belongs to the plant material with a powerful antimicrobial activity. The aim of the study was to test the antimicrobial effect of thyme essential oil and polyethylene foil, which is coated with partially water soluble polymeric film containing encapsulated thyme essential oil on selected microorganisms with or without direct contact. Escherichia coli, Candida tropicalis and Penicillium chrysogenum were used for testing. It was ascertained the impact of encapsulated and non-encapsulated thyme essential oil on tested microorganisms.
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial effect of encapsulated and non-encapsulated thyme essential oil
Popis výsledku anglicky
Some plants contain functional compounds with antimicrobial activity. Phenols, polyphenols, micronutrients and essential oils belong to them. These bioactive compounds can be used against pathogenic and food spoilage bacteria. Thyme essential oil belongs to the plant material with a powerful antimicrobial activity. The aim of the study was to test the antimicrobial effect of thyme essential oil and polyethylene foil, which is coated with partially water soluble polymeric film containing encapsulated thyme essential oil on selected microorganisms with or without direct contact. Escherichia coli, Candida tropicalis and Penicillium chrysogenum were used for testing. It was ascertained the impact of encapsulated and non-encapsulated thyme essential oil on tested microorganisms.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA03010799" target="_blank" >TA03010799: Využití nanomateriálů a přírodních extraktů jako funkčních látek ve vývoji aktivních obalových materiálů s bariérovým efektem, antimikrobiálním, protektivním a kyslík pohlcujícím efektem</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulgarian Chemical Communications
ISSN
0324-1130
e-ISSN
—
Svazek periodika
46
Číslo periodika v rámci svazku
S pecial issue B
Stát vydavatele periodika
BG - Bulharská republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
77-81
Kód UT WoS článku
000209738700017
EID výsledku v databázi Scopus
—