Testování antimikrobiálního působení tymiánové silice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00216568" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00216568 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Testování antimikrobiálního působení tymiánové silice
Popis výsledku v původním jazyce
Tymiánová silice patří k rostlinným látkám s nejsilnější antimikrobiální aktivitou. Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální působení tymiánové silice na vybrané mikroorganismy bez přímého kontaktu. Pro testování byly použity následující mikroorganismy: Escherichia coli, Candida tropicalis a Penicillium chrysogenum. Na povrch sýra nebo na povrch ztuhlého živného média bylo inokulováno 0,1 ml bakteriální kultury o příslušné denzitě. Na vnitřní stranu víček Petriho misek byl připevněn papírový disk, kterýbyl napuštěn silicí o příslušné koncentraci. Po uplynutí doby kultivace byla provedena kontrola misek. U variant experimentu s živnou půdou v Petriho miskách byl prokázán inhibiční účinek koncentrované tymiánové silice na testované mikroorganismy bez přímého kontaktu. Ředěná silice působila jen omezeně. U variant experimentu se sýrem vedla aplikace koncentrované silice v dávce 30 mikrolitrů k inhibici růstu P. chrysogenum a C. tropicalis i bez přímého kontaktu s potravinou, ředěná silice
Název v anglickém jazyce
Testing the antimicrobial effect of thyme essential oil
Popis výsledku anglicky
Thyme essential oil belongs to the plant material with a powerful antimicrobial activity. The aim of the study was to test the antimicrobial effect of thyme essential oil on selected microorganisms without direct contact. Escherichia coli, Candida tropicalis and Penicillium chrysogenum were used for testing. The surface of the cheese or the surface of solidified nutrient medium was inoculated with 0.1 ml of bacterial culture of the appropriate density. On the inside part of the lids of the Petri dishespaper disk was attached. Disc were impregnated with essential oil of appropriate concentration. After a period of cultivation, plates were inspected. Variants of the experiment with nutrient broth in Petri dishes demonstrated inhibitory effect of concentrated thyme essential oil on the test microorganisms without direct contact. Antimicrobial activity of diluted essential oil was very limited. At the variants of the experiment with cheese the concentrated essential oil in a dose of 30 ml
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA03010799" target="_blank" >TA03010799: Využití nanomateriálů a přírodních extraktů jako funkčních látek ve vývoji aktivních obalových materiálů s bariérovým efektem, antimikrobiálním, protektivním a kyslík pohlcujícím efektem</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
241-249
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
5. 3. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—