Antimikrobiální působení tymiánové silice v plynné fázi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00223908" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00223908 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antimikrobiální působení tymiánové silice v plynné fázi
Popis výsledku v původním jazyce
Tymiánová silice patří k rostlinným látkám s významnou antimikrobiální aktivitou. Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální působení tymiánové silice na vybrané mikroorganismy bez přímého kontaktu, tedy v plynné fázi. Pro testování byly použity následujícímikroorganismy: Escherichia coli, Candida tropicalis a Penicillium chrysogenum. Na povrch sýra nebo na povrch média bylo inokulováno 0,1 ml bakteriální kultury o příslušné denzitě. Na vnitřní stranu víček Petriho misek byl připevněn papírový disk, kterýbyl napuštěn silicí o příslušné koncentraci. Po kultivaci byl vyhodnocen růst mikroorganismů. Disková difúzní metoda potvrdila antimikrobiální efekt silice. U variant experimentu se sýrem vedla aplikace koncentrované silice v dávce 30 mikrolitrů na Petriho misku k inhibici růstu P. chrysogenum a C. tropicalis i bez přímého kontaktu s potravinou, ale nikoliv u E coli. U ředěných silic se aktivita v plynné fázi proti plísním naočkovaných na povrch sýra ztratila a zůstala pouze u některých
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial effect of thyme essential oil in vapour phase
Popis výsledku anglicky
Thyme essential oil is known to exert an antimicrobial activity. The aim of the study was to test the antimicrobial effect of thyme essential oil vapours against selected microorganisms Escherichia coli, Candida tropicalis and Penicillium chrysogenum invapour phase in cheese and medium and by disc diffusion method. The surface of the cheese on solidified nutrient medium or medium alone was inoculated with 0.1 ml of bacterial culture of corresponding density. On the inside part of the lids of the Petridishes paper disc was attached, which was filled with an essential oil of a defined amount. After cultivation, plates were inspected for microbial growth. Disc diffusion method and test on cheese showed an inhibitory effect of concentrated thyme essential oil on the test microorganisms in vapour phase without a direct contact. Antimicrobial activity of dilute essential oil was however limited. Experiment showed concentrated essential oil (30 micro L/petri dish space) to exert an antimicr
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA03010799" target="_blank" >TA03010799: Využití nanomateriálů a přírodních extraktů jako funkčních látek ve vývoji aktivních obalových materiálů s bariérovým efektem, antimikrobiálním, protektivním a kyslík pohlcujícím efektem</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
122-126
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—