Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální působení tymiánové silice v plynné fázi

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00223908" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00223908 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antimikrobiální působení tymiánové silice v plynné fázi

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tymiánová silice patří k rostlinným látkám s významnou antimikrobiální aktivitou. Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální působení tymiánové silice na vybrané mikroorganismy bez přímého kontaktu, tedy v plynné fázi. Pro testování byly použity následujícímikroorganismy: Escherichia coli, Candida tropicalis a Penicillium chrysogenum. Na povrch sýra nebo na povrch média bylo inokulováno 0,1 ml bakteriální kultury o příslušné denzitě. Na vnitřní stranu víček Petriho misek byl připevněn papírový disk, kterýbyl napuštěn silicí o příslušné koncentraci. Po kultivaci byl vyhodnocen růst mikroorganismů. Disková difúzní metoda potvrdila antimikrobiální efekt silice. U variant experimentu se sýrem vedla aplikace koncentrované silice v dávce 30 mikrolitrů na Petriho misku k inhibici růstu P. chrysogenum a C. tropicalis i bez přímého kontaktu s potravinou, ale nikoliv u E coli. U ředěných silic se aktivita v plynné fázi proti plísním naočkovaných na povrch sýra ztratila a zůstala pouze u některých

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial effect of thyme essential oil in vapour phase

  • Popis výsledku anglicky

    Thyme essential oil is known to exert an antimicrobial activity. The aim of the study was to test the antimicrobial effect of thyme essential oil vapours against selected microorganisms Escherichia coli, Candida tropicalis and Penicillium chrysogenum invapour phase in cheese and medium and by disc diffusion method. The surface of the cheese on solidified nutrient medium or medium alone was inoculated with 0.1 ml of bacterial culture of corresponding density. On the inside part of the lids of the Petridishes paper disc was attached, which was filled with an essential oil of a defined amount. After cultivation, plates were inspected for microbial growth. Disc diffusion method and test on cheese showed an inhibitory effect of concentrated thyme essential oil on the test microorganisms in vapour phase without a direct contact. Antimicrobial activity of dilute essential oil was however limited. Experiment showed concentrated essential oil (30 micro L/petri dish space) to exert an antimicr

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA03010799" target="_blank" >TA03010799: Využití nanomateriálů a přírodních extraktů jako funkčních látek ve vývoji aktivních obalových materiálů s bariérovým efektem, antimikrobiálním, protektivním a kyslík pohlcujícím efektem</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    122-126

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus